Nedelja 25.04.2010.
12:03
Vestionline

Polanskog izručuju Americi?



Kalifornijski Apelacioni sud odbio je žalbu Romana Polanskog u kojoj je tražio suđenje u odsustvu i sada je njegova sudbina ponovo u rukama švajcarskih vlasti.

Švajcarsko ministarstvo pravde čekalo je presudu suda u Los Anđelesu pre donošenja odluke o izručenju režisera, kojem treba da se sudi zbog seksualnog odnosa sa trinaestogodišnjom devojčicom 1977. godine. Da je zahtev za suđenjem u odsustvu prihvaćen, slavni reditelj bi izbegao povratak u SAD.


I dok se Polanski od decembra nalazi u kućnom pritvoru u luksuznoj vili u Gštadu, njegovi advokati pokrenuli su više inicijativa da bi oslobodili režisera. Poslednja žalba za suđenje u odsustvu temeljila se na novom svedočenju jednog od tužilaca o propustima u postupku kada se Polanskom sudilo prvi put pre više od tri decenije.
 

Moguća žalba sudu Kalifornije


Portparol švajcarskog ministarstva pravde nije mogao da kaže koliko dugo će im biti potrebno da odluče o sudbini reditelja.
Švajcarska čeka zvanično obaveštenje od suda u SAD o odbacivanju zahteva pre nego što donese odluku da li će ga izručiti.
Polanski još uvek nije iscrpeo ni sve mogućnosti pred sudovima u SAD jer može da se žali Vrhovnom sudu Kalifornije.

2024 © - Vesti online