Nedelja 25.04.2010.
02:47
Tanjug

Grčka: Stimulativne mere za turizam

Jorgos Papandreu


Premijer Jorgos Papandreu je najnoviji potez svog kabineta lično obrazložio na prošlonedeljnoj generalnoj skupštini Federacije grčkih turističkih agencija, pominjući i "patriotsku obavezu" svih da deluju "u interesu nacije".


Po obimu prihoda, turizam je u Grčkoj na drugom mestu, odmah iza brodarstva. Reč je o 18 odsto bruto društvenog proizvoda, a značaj te grane je i u tome što angažuje petinu od ukupnog broja zaposlenih.


Svake godine u Grčku dođe oko 15 miliona turista, od kojih se inkasira između 10 i 20 milijardi dolara.


Jedna od mera iz novog "turističkog paketa" je ukidanje kabotaže, što su domaće agencije i hotelijeri odavno tražili. To znači da stranim turističkim brodovima više neće biti dozvoljeno da se bave prevozom u okviru grčke teritorije.


Premijer je najavio da će vlada, narednih dana, objaviti i odluku o ukidanju aerodromskih taksi za čarter letove i avione lou-kost kompanija.
Već narednog leta, ti avioni će moći da sleću i uzleću sa državnih aerodroma bez plaćanja bilo kakve naknade. Izuzetak će biti samo međunarodni aerodrom "Elefteros Venizelos" u Atini.


U zimskim mesecima, naknade za korišćenje vazdušnih luka biće 50 odsto od dosadašnje cene.


Pošto u Grčkoj ima oko 80 aerodroma, računa se da će ova mera biti podsticajna za mnoge inostrane kompanije, koje organizuju dolaske turista u ovu zemlju.


Papandreu je, najavljujući ukidanje još nekih taksa za turiste, objavio i da će vize za Grčku biti jeftinije. "Drastično smanjenje", kako je rekao, biće za turiste sa relativno novih, a sve dinamičnijih tržišta, kao što su Rusija, Ukrajina i Belorusija.


Među najnovijim merama za podstricaj turizma je i vladina odluka da sa 100 miliona evra, uz vrlo povoljne uslove otplate, kreditira mala i veća turistička preduzeća širom zemlje.


Vlada, kao i obični građani, posebno oni čiji je izvor prihoda u turizmu, priželjkuju bolju sezonu od prošlogodišnje, kada je globalna kriza uticala na oseku gostiju.
Turistički poslenici su, na osnovu već iskazanog zanimanja stranaca za odmor u Grčkoj, umereni optimisti u pogledu uspeha predstojeće glavne sezone, u koju se, kako tvrde, ulazi sa vrlo povoljnim cenama.


Mnogi, međutim, upozoravaju da su učestali štrajkovi i porast nasilja već "uzeli danak" turističkom letu, što se neće nadoknaditi nikakvim merama.

2024 © - Vesti online