Četvrtak 12.03.2015.
10:24
Tanjug

Ćerka Njemcova: Putin je politički kriv za ubistvo

Reuters
Još nema odgovora zašto je opozicionar ubijen

Njemcov, koji je ubijen 27. februara, "bio je najistaknutiji kritičar Putina", rekla je Žana Njemcova mreži BBC. Naglasivši da je Njemcov bio najmoćniji lider opozicije, ona je rekla da je opozicija posle njegove smrti obezglavljena i da su svi zastrašeni.

- Više nemamo nijednu tako moćnu ličnost... s toliko iskustva i stručnosti da se suprotstavi vlastima - ocenila je Njemcova (30), berzanski analitičar i prezenterka na jednoj moskovskoj televiziji.

Ona je navela da istražitelji nisu stupili s njom u kontakt kako bi im eventualno pomogla u rasvetljavanju slučaja pošto, kako je rekla, oni ne žele da ga rasvetle i ne zanima ih nezavisna istraga.

Upitana da li krivi Putina za očevu smrt, ona je odgovorila: "Politički, da".

Njemcov, bivši zamenik premijera i iskusni liberalni političar, ubijen je na mostu u blizini Kremlja dok se šetao s devojkom. Predsednik Putin je osudio ubistvo i obećao da će počinioci biti privedeni pravdi.

Zbog ubistva su privedena petorica ljudi iz Čečenije, među kojima bivši čečenski policajac Zaur Dadajev. Dadajev i Anzor Gubašev optuženi su za ubistvo, dok ostala trojica još čekaju optužnice.

Tužilaštvo još nije navelo motiv Njemcovljevog ubistva. Opozicioni lider je prošle godine obavestio ruske vlasti da je primio pretnje smrću preko Fejsbuka zbog svojih stavova o sukobu u Ukrajini, ali policija je odbacila njegova upozorenja. Njemcov je, naime, pripremao izveštaj u kojem bi navodno obelodanio tajno rusko učešće u tom sukobu.

U Rusiji je bilo i spekulacija da je Njemcov ubijen zbog toga što je javno branio objavljivanje karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričnom časopisu Šarli ebdo, koji je u januaru bio meta terorističkog napada.

Bliski saradnici ubijenog opozicionog lidera, međutim, ističu da Njemcov nije bio glasan kritičar radikalnog islamizma, već da je bio usredsređen na kritike na račun predsednika Putina.

2024 © - Vesti online