Sreda 11.03.2015.
22:05
Srna

Koliko košta telohranitelj u Hrvatskoj?

Beta/Hina/D. S./DS
Josipović će imati obezbeđenje još šest meseci

Josipović će šest meseci nakon prestanka mandata provesti u društvu bar četvorice policajaca - po dvojice u smeni.

Prate ga od buđenja pa sve do odlaska na spavanje. Svaki duži put mora da najavi tajnoj službi dva dana unapred.

Kojim se vozilima koristi Josipović i koliko to sve košta zvanično nije poznato, jer se vodi kao službena tajna.

Do pre dve godine u Hrvatskoj je odluku o prestanku mera zaštite neke ličnosti morala da donese vlada, ali sada ona nastupa po automatizmu.

Tako je Vladimir Šeks, nakon što je prestao da obavlja dužnost predsednika Sabora u januaru 2008. godine, još pet godina imao pravo na fizičku zaštitu zbog, kako je navedeno, pretnji.

Jadranki Kosor, bivšem premijeru, i Tomislavu Karamarku, bivšem ministru unutrašnjih poslova, osiguranje je ukinuto tek 1. oktobra 2013. godine, gotovo dve godine nakon napuštanja dužnosti.

Karamarka su štitili dugo jer mu je, kako su tvrdili zvaničnici, pretio Sreten Jocić, poznatiji kako Joca Amsterdam, kome  se sudilo za umešanost u atentat na Ivu Pukanića.

Mediji su pisali da je država za čuvanje Karamarka potrošila 3,7 miliona kuna nakon što je napustio funkciju ministra policije. Navodno je mesečni račun policijske zaštite Tomislava Karamarka iznosio 180.000 kuna.

Zaštita Jadranke Kosor bila je jeftinija i mesečno je stajala 120.000 kuna ili ukupno 2,5 miliona kuna.

Među zaštićenim osobama prve kategorije u Hrvatskoj su: predsednik republike, predsednik Hrvatskoga sabora, predsednik Vlade, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog suda.

2024 © - Vesti online