Četvrtak 12.03.2015.
04:41
J. A. - Vesti

Politička pozadina atentata u fiokama

Tanjug
Učesnici tribine "Testament Zorana Đinđića"

Ulemek, koji se godinama nakon atentata skrivao, sada izdržava kaznu od 40 godina zatvora, na koliko je osuđen i neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović.

Sud je potvrdio i presude na 35 godina zatvora i ostalim pripadnicima zemunskog klana i bivše JSO koji su učestvovali u zločinu. Đinđićeva porodica, međutim, tvrdi da nije otkrivena politička pozadina atentata, pa su majka i sestra ubijenog premijera podnele krivične prijave, između ostalih, i protiv Vojislava Koštunice, Nebojše Čovića i Velimira Ilića.

Tim povodom, sestra Gordana Đinđić kaže da od aktuelnih vlasti očekuje političku volju koja će omogućiti tužilaštvu da deluje po njihovim prijavama.

- Od tužilaštva očekujem malo inicijative i hrabrosti da se iz fioka izvade i prouče krivične prijave za političku pozadinu atentata - izjavila je Đinđićeva sestra.

Lider Nove stranke i nekadašnji blizak Điniđev saradnik Zoran Živković smatra da istraga ubistva mora biti obnovljena, a da inspiratore i nalogodace treba tražiti u "klanu Miloševića".

- To nije samo porodica Milošević, to su i poražene snage 5. oktobra, neshvaćene demokratske stranke, razni kriminalni klanovi iz Vojne bezbednosti i DB i iz klasičnog kriminalnog miljea - rekao je Živković novinarima posle tribine "Testament Zorana Đinđića".

2024 © - Vesti online