Četvrtak 12.03.2015.
05:44
D. Dekić - Vesti

Mira Marković hoće u Srbiju

Reuters
Da li se porodica bivšeg predsednika Jugoslavije vraća u Srbiju?

On ističe da ovo Udruženje ima naznaka da bi "to mogao da uradi" predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Nade imamo u šefa države koji je bio potpredsednik Savezne vlade u vreme kada je Milošević bio predsednik SR Jugoslavije i za Miloševića rekao da je bio veliki državnik. Ne samo da bi omogućavanje povratka njegovoj porodici bio civilizacijski čin, već je i reč o državniku koji je čitavu deceniju dobijao izbore u zemlji i njom rukovodio i koji je i umro kao simbol otpora novom svetskom poretku - kaže Radović.

Povratak porodice Milošević u Srbiju poteže se iznova u javnosti na godišnjicu Miloševićeve smrti, a otvaranje medijskog puta za dolazak srpskog biznismena Bogoljuba Karića iz moskovskog izgnanstva nametnulo je i pitanje hoće li ovaj biznismen "povući nogu" ka Srbiji i za porodicu pokojnog predsednika koja je takođe više od decenije u ruskoj prestonici.

Potpredsednik socijalista Milutin Mrkonjić takođe se uzda u Tomislava Nikolića i kaže da je predsedniku Srbije svaki put kad ga je video stavljao do znanja da bi bilo dobro da se Markovićeva vrati kući.

Analitičar Branko Radun je uz napomenu da Karić ima političku težinu i da bi mogao da pomeri srpsku partijsku scenu, ocenio da to nije slučaj sa Mirjanom Marković.

- Ona je zanimljiva pojava i mislim da je društvo dosta sazrelo da je prihvati bez ostrašćenosti. Bila bi u prvo vreme atrakcija jer ne samo da je njen muž dugo vladao i obeležio jednu epohu, već i što su je neki smatrali jednako važnom u odlučivanju, a drugi čak bitnijom od njega. Karić koji je nekada sam dobio oko 20 odsto glasova, a sada u okviru vlasti ima poslanike, mogao bi da se instalira između suprotnih političkih polova i bude neka vrsta poluopozicije - tumači za "Vesti" Radun.

Sud da presudi

Analitičar Dragomir Anđelković, uz napomenu da ne ulazi u pravno, već političko gledište, vidi 5. oktobar kao vrstu prevrata posle koje su neki Miloševićevi ljudi bili proglašavani krivim. Konačnu reč, kako ističe za "Vesti", treba da kaže pravosuđe.
- Mislim da ima i manje osnova za progon Karića, nego nekih drugih i da mu treba omogućiti fer proces. Kod Markovićeve deluje kao da je apriori kriva, pa bi u njenom slučaju konačno trebalo da profunkcioniše država, a ne da situacija deluje po narodnoj: Kadija te tuži, kadija ti sudi - tumači Anđelković.

On Bogoljuba Karića i Vojislava Šešelja vidi kao ljude iz prošlosti koji vaskrsavaju. Mada su, prema njegovim rečima, politički različiti i ne jaki kao ranije, nisu istrošeni političari, pa, kako kaže, mogu da razbiju predvidivost jačine naprednjaka i slabosti opozicije.

- Oni bi mogli da postanu element parlamentarizma, pa možda čak i da presuđuju koalicijama - zaključio je Radun za "Vesti".

Vašington odlučuje?

Navode Milutina Mrkonjića da je i bivša vlast bila "blizu odluke" o povratku porodice Milošević, negira Dragan Radević.
- Vojislav Koštunica i Boris Tadić su bili protiv i njihova politička odgovornost je podjednaka u tome, kao i u zabrani da se Milošević sahrani u Aleji velikana. Mi imamo pouzdana saznanja da se o sudbini povratka porodice Milošević nije odlučivalo i ne odlučuje u državnim kabinetima, već u Ambasadi SAD u Beogradu - tvrdi Radević.

Srna
Vojislav Šešelj na grobu Miloševića

Šešelj: Miloševiću je mesto u Aleji velikana!

Ministar za rad Aleksandar Vulin juče je među prvima položio cveće na grob Slobodana Miloševića u Požarevcu. On je naveo da je "svaki neprijatelj Miloševića bio je i istinski neprijatelj Srbije". Cveće i vence na grob položio je i Milorad Vučelić.

Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je da je dužnost državnog rukovodstva da dođe u Požarevac i oda počast Miloševiću kome je, kako je ocenio, mesto u Aleji velikana u Beogradu.
Šešelj, koji je u Požarevcu dočekan ovacijama, naglasio je da je prvi put na grobu Miloševića.

Grob je obišla i Milica Gajić sa Miloševićevim unukom Markom. Delegaciju SPS predvodio je Milutin Mrkonjić. Na pomenu je bio i bivši direktor RTS Dragoljub Milanović, bivši direktor Politike Hadži Dragan Antić, Vladimir Kršljanin iz udruženja Sloboda, brojne delegacije i pojedinci iz republika bivše Jugoslavije.

Na pomenu je prodavana knjiga dr Slobodana Antonića "Još nije gotovo".

2024 © - Vesti online