Nedelja 25.04.2010.
12:02
Vestionline

Prećutala stradanje Srba u Srebrenici

Traže pravu istinu: Protest bivših logoraša Republike Srpske



U otvorenom pismu Doris Pak srpski logoraši pitaju da li ona smatra da je jedina istina o stradanju naroda u BiH - "muslimanska istina" o Srebrenici.


"Zašto nijednom rečenicom ne spomenete da je u proteklom ratu u Srebrenici i okolini poginulo više od 3.500 Srba? Šta je bilo sa više od 6.000 Srba u Sarajevu i zbog čega ne postavite pitanje aktiviranja bivše Komisije za Sarajevo koja je trebalo da utvrdi istinu o Srbima u 126 koncentracionih logora za Srbe u glavnom gradu BiH", pitaju srpski logoraši.


U pismu se navodi da prava istina o Srebrenici u poslednje vreme izlazi u javnost i da o njoj govore i pojedinci iz bošnjačkog naroda, poput Mirsada Tokače i direktora Memorijalnog centra u Potočarima, bivšeg komandira muslimanske policije u Srebrenici Hakije Meholjića.


"Mislimo da bi bilo potpuno humano i ljudski da se, iz pijeteta prema stvarnim žrtvama, sačini temeljna analiza sa potpunim podacima o svim žrtavama proteklog rata u BiH, bez obzira na to kojem narodu i veri pripadaju", ističe se u pismu.
Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak ocenila je da su "izjave premijera RS Milorada Dodika o masakru u Srebrenici štetne po interese ljudi u RS".


Ona je navela i da zaključci Vlade RS od 19. aprila kojima se traži utvrđivanje istine o dešavanjima u Srebrenici i okolini "ugrožavaju proces kretanja ka stabilnosti i napretku svih u regionu".

2024 © - Vesti online