Sreda 11.03.2015.
19:22
Tanjug

Dadajev priznao ubistvo Njemcova pod torturom?

AP
Dadajev dao iskaz jer su ga naterali

- Postoje razlozi koji nas vode ka uverenju da je Zaur Dadajev priznao pod torturom, rekao je Andrej Babuškin u izjavi za agenciju AFP i dodao da je video "brojne rane po telu glavnog osumnjičenog za ubistvo" tokom jučerašnje posete njegovoj ćeliji.

U vezi sa Njemcovljevim ubistvo privedena su petorica muškaraca iz regiona Čečenije zbog ubistva 27. februara, među kojima je Dadajev.

Oni su izvedeni pred sud u Moskvi pre tri dana.On i još jedan osumnjičeni optuženi su za umešanost u ubistvo Njemcova dok je šetao mostom blizu Kremlja.

Ostala trojica su u zatvoru i čekaju podizanje optužnice.

Jedan od sudija je rekao da je Dadajev priznao umesanost, ali on u sudnici nije priznao krivicu, prenose agencije.

EU poziva na transparentnu istragu ubistva Borisa Njemcova

Evropska unija je pozvala Rusiju da sprovede transparentnu istragu u vezi sa ubistvom ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova i da okonča "klimu mržnje prema disidentima".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je pred Evropskim parlamentom da Rusi zaslužuju "ništa manje do demokratske i otvorene Rusije" sa raznim medijima.

- Svi znamo da je sukob u Ukrajini intenzivirao javni diskurs protiv čuvene pete kolone. Ruske vlasti ne samo da imaju zadatak da sprovedu sveobuhvatnu i transparentnu istragu, već moraju i da okončaju klimu sumnje, mržnje i netolerancije prema različitom mišljenju, rekla je Mogerini u debati o Njemcovu i ruskoj demokratiji, prenela je agencija Rojters.

2024 © - Vesti online