Četvrtak 12.03.2015.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Posle Vaskrsa "seča" vladika

A. Čukić
Odluke na majskom saboru: Patrijarh Irinej sa arhijerejima

Po već viđenoj praksi, ispituje se stanje i materijalno poslovanje, troškove puta i boravka članova komisije snosi eparhija gde se vrši provera. Prema ranijim iskustvima pritužbe za nepravilnosti i neurednost u vođenju finansija postaju argument za smenjivanje episkopa, kao što je bilo u slučaju vladike raško-prizrenskog Artemija 2010. i srednjoevropskog Konstantina 2013. godine.

Očekuje se da u Kanadu odu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), episkop zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) i penzionisani vladika Atanasije (Jevtić), koji je već stigao u Ameriku, dok su u sinodskoj komisiji za vladiku mileševskog bili episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom (Jevrić) i raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), kao i prota Velibor Džomić.

Zaključci rada komisije u Filaretovom slučaju nisu obelodanjeni. Mileševskom episkopu je, kako se može videti na građanskim internet sajtovima koji se bave crkvenom tematikom, zamereno "što nema urednu finansijsku dokumentaciju, iz čega su izvukli zaključak da ima zloupotreba".

Takođe, saslušana su, prema navodima tih sajtova, šestorica sveštenika koji su svedočili protiv episkopa mileševskog i njima je na indirektan način diskretno rečeno da će u maju dobiti novog episkopa.

Eparhija kanadska, međutim, traži od patrijarha Irineja (Gavrilovića) da rad komisije bude transparentan i dostupan vernicima, kao i zapisnik koji na kraju postupka bude potpisan. Čak je i Eparhijski savet odlučio da se odgovor vladike Georgija na patrijarhovo pismo postavi na eparhijsku internet prezentaciju.

Episkop kanadski u dopisu navodi da u poslovanju njegove eparhije nikada nije bilo tajne i da su finansijske knjige uvek bile otvorene, kao i da nadležne kanadske državne institucije nisu imale primedbi na eparhijsko finansijsko poslovanje.

Artemije prva žrtva

- Čistka vladika je počela pre pet godina nekanonskom i sa crkvenog stanovišta neustavnom smenom episkopa Artemija zbog navodnih finansijskih malverzacija koje nisu dokazane. Episkop Artemije je bio prva žrtva brutalnog gaženja kanona i ustava SPC, na putu ka urušavanju crkveno-pravnog organizma i jedinstva unutar SPC. Napravljen je presedan koji će omogućiti svetovnoj vlasti da utiče na život SPC tako što će nepodobne episkope selektivno uklanjati preko crkvenih organa kroz fingirane postupke, a da ne znamo šta su pravi motivi i šta je stvarna krivica ako je uopšte ima, jer se sve zabašuruje kroz tzv. finansijske malverzacije - kaže dr Zoran Čvorović.

Dr Zoran Čvorović, stručnjak za crkveno pravo, ukazuje da se uklanjanje pojedinih vladika podudara "sa spiskom prozvanih u pismu episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija (Durića), koje je on još 2008. godine uputio svim arhijerejima SPC".

Vladika Grigorije je, da podsetimo, naveo episkope: Artemija (Radosavljevića), Jefrema (Milutinovića), Nikanora (Bogunovića), Pahomija (Gačića), Vasilija (Kačavendu) i Filareta (Mićića). Mada u pismu nije kritikovao braću Đokić, vladike Georgija i Konstantina, episkop Grigorije je gostujući na RTS-u, povodom svog dopisa, kazao da ga njih dvojica nisu podržali.

Sinod ne češlja slučajno

Verski analitičar Živica Tucić kaže da "Sinod ima pravo da šalje komisije da u eparhijama ustanove finansijsko i drugo stanje".
- Komisija ide tamo odakle dolaze konkretne, ali ne i anonimne informacije. Vladike su odgovorne za stanje u svojim eparhijama, a iz kanadske i mileševske eparhije bilo je pritužbi. Koliko su osnovane treba utvrditi. Ne znači da izveštaj za posledicu mora da ima sankcije protiv tih episkopa. Komisija ima pravo da pozove i sasluša i one koji su pisali pritužbe, da iznesu argumente koji mogu biti potvrđeni ili opovrgnuti. Takođe, ne treba unapred dizati buku i komisiju optuživati za jednostranost, jer to može da se protumači kao vid pritiska - smatra Tucić.

- Iz samo njemu poznatih razloga, na tom spisku koji liči na starorimsku proskipciju, većinu pomenutih vladika episkop Grigorije je označio kao grupu koja se opire modernizaciji i promenama u SPC, kao i njenom prilagođavanju duhu vremena, a što su pojmovi duboko suprostavljeni prirodi i misiji hrišćanske crkve. I ti episkopi, kako se ispostavilo, viđeni su za smenu. Događaji koji su usledili potvrdili su da navedeni spisak nije puka improvizacija episkopa Grigorija već program, a čiji autori nisu poznati, za kadrovsku čistku u SPC - ocenio je Čvorović.

Amerika umešala prste

Verski publicista Vladimir Dimitrijević tvrdi da "ne postoji nijedna pomesna pravoslavna crkva u kojoj je za kratko vreme smenjeno ili se smenjuje toliko episkopa".
- To je vanredno stanje koje je nezamislivo u crkvenoj istoriji. Posledica je onoga što smo mogli da vidimo u depešama Vikiliksa gde je Zapad na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama zainteresovan za "denacifikaciju i pacifizaciju" neposlušnih svetosavaca. Sve je to deo mehanizma meke okupacije Srbije i srpskog naroda, pogotovo ako se zna da je jedan bošnjački političar pozvao NATO da obezbedi prava Bošnjaka u Raškoj oblasti. Pretpostavlja se da vladika mileševski Filaret ne bi bio kooperativan u tom slučaju. A što se tiče episkopa kanadskog Georgija on je poznat kao protivnik liturgijskih reformi i ekumenizma - kaže Dimitrijević.
Vesti
Ne bežimo od istrage: Vladika Georgije

Georgije: Sve pred vernike!

Vladika kanadski Georgije traži od patrijarha da dobije "pravovremen uvid, pre dolaska članova Komisije, u sve optužbe i materijale", uključujući i imena i potpise lica koja ga optužuju. Traži, takođe, "da se istraga o činjeničnom stanju vodi samo po navedenim optužbama". Kada je o finansijskom poslovanju reč, navodi vladika Georgije, "treba da postoji jasan i nedvosmislen nalaz Komisije, registrovan u zapisniku i potpisan odmah nakon uvida, u prostorijama Eparhije, da se ne bi dalo prostora naknadnim interpretacijama".

"To su elementarne pretpostavke koje bi morale biti zadovoljene da bi se rad Komisije mogao oceniti fer i korektnim. Smatramo takođe da bi javno objavljivanje nalaza Komisije bilo i te kako poželjno, a sami zadržavamo pravo da nalaze Komisije podelimo sa našim vernicima, tim pre što se odlukom insistira da se od njihovih dobrovoljnih priloga, a ne od strane onih koji nas optužuju, finansira rad Komisije", naveo je vladika Georgije u pismu patrijarhu Irineju.

Episkop kanadski dalje ističe kako "lično smatra da bi troškovi za celokupni postupak trebalo da padnu na teret onih koji istragu pokreću, jer to je pravilo i red u bilo kom zakonodavstvu".


"I pored toga, povinujemo se vašoj odluci, svesni, između ostalog, i toga da ćemo pred kanadskim sudom imati prilike da i taj deo sredstava povratimo od onih koji su nas neosnovano optužili. Na to nas obavezuje odgovornost prema našim vernicima i njihovim prilozima: mi smo uvek strogo vodili računa da svaki dolar dobijen od vernika bude utrošen za svrhu za koju je namenjen, a za finansiranje neosnovanih optužbi sigurno niko nije davao priloge Crkvi", kaže se na kraju pisma vladike Georgija patrijarhu Irineju.

2024 © - Vesti online