Sreda 11.03.2015.
17:27
Tanjug

Poljupci u Hrvatskoj: O čemu su pričali Ivica i Vesna?

Tanjug
Poljupci u Hrvatskoj: O čemu su pričali Ivica i Vesna?

Dačić, koji boravi u poseti Zagrebu na poziv hrvatske koleginice Vesne Pusić, razgovarao je s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsednikom Sabora Josipom Lekom i ministarkom spoljnih poslova, a među temama razgovora bio je i slučaj Veljka Marića.    

Dačić i Milanović su na sastanku potvrdili političku volju za daljnji razvoj odnosa dve države. Kako je saopšteno iz Milanovićevog kabineta, oni su razgovarali o bilateralnim odnosima, otvorenim pitanjima, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu jugoistočne Evrope.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pusićevom, ocenio da je unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje i rešavanje otvorenih pitanja od posebnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

On je poručio da Srbija želi da gradi bolje odnose s Hrvatskom na osnovu zajedničkih interesa i da odnosi dveju zemalja ne treba da budu žrtva unutrašnje-političkih prilika, kao i da pitanja iz prošlosti ne treba da sprečavaju ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti evropskih integracija.

Pusić je ocenila da su odnosi Beograda i Zagreba vrlo dobri i na novom nivou i da je današnjom posetom Dačića udahnut novi život saradnji definisanoj pre dve godine.

- Bez obzira na probleme koji postoje između Srbije i Hrvatske, u svakom trenutku postoji i otvoreni kanal komunikacije i može se razgovarati o bilo kom problemu, što je preduslov za njihovo rešavanje, istakla je ona.

Među temama njihovog razgovora bilo je i pitanje nestalih i, prema rečima Pusićeve, dogovoreno je da se liste nestalih, koje se razlikuju, ujednače u skladu s međunarodnim standardima.

Tanjug
Svi nasmejani: Ivica Dačić i Vesna Pusić

Slučaj Marić jedino neslaganje?

Dačić je naveo da je Srbija spremna da konstruktivno razgovara s Hrvatskom o toj temi, kao i o položaju izbeglica iz Hrvatske, kojih u Srbiji ima 32.000, i drugim otvorenim pitanjima, poput granice na Dunavu.

Pusić je istakla da se u okviru pitanja nestalih razgovaralo i o slučaju Veljka Marića, osuđenog u Srbiji za ratne zločine, i dodala da ne postoji regionalna jurisdikcija onako kako to predviđa srpski zakon i da je to presedan, na šta je Dačić odgovorio da se, osim Hrvatske, niko iz međunarodne zajednice nije žalio povodom tog zakona.

- Ukoliko se pokaže da Zakon o regionalnoj jurisdikciji nije u skladu sa evropskim pravnim tekovinama, biće promenjen, rekao je Dačić, naglasivši da je taj zakon dobio najbolje ocene onih koji se bave pitanjem ratnih zločina i omogućio kažnjavanje 170 osuđenih za ratne zločine, od kojih je 169 Srba.

On je naglasio da postoji volja da se Marićev slučaj , kako je to ranije najavio premijer Aleksandar Vučić, što pre reši iz "humanitarnih razloga".

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 2011. godine Marića na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zločina nad srpskim civilima tokom rata na hrvatskoj teritoriji. On je uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu s Bugarskom.

Hrvatskoj strani je sporno to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti, koje se dogodilo na teritoriji Hrvatske.

I u razgovoru Dačića i Leka obostrano je iskazana želja za rešavanjem otvorenih pitanja i unapređenjem saradnje, a Leko je poručio da otvorena pitanja ne smeju biti kočnica u bilateralnim odnosima i da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na evropskom putu.

2024 © - Vesti online