Nedelja 25.04.2010.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Srbima ugasili i TV sliku

Odsečeni od sveta: Opština Štrpce


Osim toga, u Štrpcu, gde živi oko 12.000 Srba, monteri kosovskog "Telekoma" su demolirali i predajnik regionalne televizije i radija Herc, koji emituju program na srpskom jeziku, pa su građani ostali i bez osnovnog izvora informacija.

Prekinuto emitovanje programa: Studio TV Herc

Direktor TV Herc Bojan Mladenović kaže da nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega je uništen i predajnik, kao i da su radnici presekli kablove, nasilno otvorili kontejner sa opremom i uništili sve što su mogli.


- Došli su u 6.30, bilo ih je oko 30, zajedno sa policijom, uništili su sve, bez ikakvog obrazloženja - kazao je Mladenović dodajući da tehničari te televizije pokušavaju da zamene isečene kablove kako bi pokušali da uspostave TV signal.


U Štrpcu živi i nekoliko hiljada Albanaca koji su takođe koristili brojeve srpskih operatera. Predstavnik "Telekoma Srbije'' za Kosovo i Metohiju Ilija Ivanović kaže da trenutno oko 200.000 građana Kosmeta ne može da koristi telekomunikacijske veze.

- U ovom trenutku moja procena je da je oko 200.000 građana Kosova i Metohije ostalo bez mogućnosti korišćenja telekomunikacijskih veza - rekao je Ivanović i dodao da veze za sada rade samo na severu Kosmeta.

Preti iseljavanje


Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović smatra da je isključenje signala srpskih operatera mobilne telefonije u Sirinićkoj Župi još jedan vid pritiska na Srbe kako bi se odselili s Kosova i Metohije. On veruje da će zvanični Beograd naći način da adekvatno odreaguju i reši ovaj problem.


- Ako takva reakcija izostane, onda nama ništa ne preostaje nego da razmišljamo o iseljavanju s ovih prostora - smatra Mihajlović.


Međutim, postoje najave i da će i sever uskoro ostati bez signala. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je saopštilo da "prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremene institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja".

Ministarstvo je zatražilo od Euleksa da kosovskim Srbima omogući normalnu komunikaciju i život i da upozori Prištinu da takve aktivnosti ne doprinose miru i stabilnosti.

Prekršena ljudska prava: Oliver Ivanović

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za "Vesti" da je zabrinut, a da je potez kosovskih vlasti kršenje ljudskih prava. Strahuje i od podizanja tenzija jer se "u ovakvim uslovima stvaraju mogućnosti za širenje poluistina, a to je stanje u kome je sve moguće". U razgovoru za "Vesti" i sam kaže da ima velikih problema da sazna šta se dešava, jer su veze prekinute.


- Non-stop okrećem telefone, ali veze ne rade. Očekujemo pomoć od međunarodnih institucija i predstavnika Euleksa jer je ovde reč o ugrožavanju ljudskih prava - kaže Ivanović.

RAT: Operateri su ilegalni


Isključenja i demoliranja predajnika srpskih mobilnih operatera sprovedena su po nalogu kosovske Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT).


U petak je isečeno 14, a za juče je najavljeno ukidanje još 10 preostalih stanica. U RAT-u su kazali da su odluku o isključivanju doneli zato što srpski operateri rade ilegalno na Kosovu.

 

Rad provajdera za mobilnu telefoniju iz Srbije, kosovske vlasti smatraju ilegalnim jer te kompanije, kako je navedeno, nemaju dozvolu za rad i ne plaćaju porez Kosovu.


Međutim, osim skretanja pažnje na ovaj problem, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju jedino posredno ima mogućnosti da utiče na situaciji na terenu.


Zbog prestanka mobilne mreže 064 i 063, u srpskim sredinama u blokadi su i službe hitne medicinske pomoći jer ne mogu da prime pozive pacijenata, niti da stupe u kontakt sa ambulantama i bolnicama. Jedina opcija jeste da pacijenti dobiju pomoć tako što će direktno otići u domove zdravlja, što je problem za one koji žive u udaljenim selima, u kojima inače nema fiksnih telefona, a mobilni brojevi su jedino sredstvo komunikacije.


Premijer Srbije Mirko Cvetković smatra da je ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu pokušaj nove izolacije Srba.
 

UN moraju da reaguju

 

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije najoštrije osuđuje "brutalni, nelegitimni i protivpravni čin pri čemu su isključeni operatori mobilne telefonije 'Telekom Srbija' i 'Telenor', na području Kosova i Metohije od strane privremenih institucija u Pokrajini".


"S velikim zaprepašćenjem, čuđenjem i zabrinutošću gledamo na to da niko od međunarodnih predstavnika i institucija nije reagovao i osudio vandalizam koji pored osnovnih ljudskih prava Srba u Pokrajini, ugrožava i živote dece, bolesnih, starih iznemoglih i ostalih osoba, kojima je komunikacija od životne važnosti", navodi se u saopštenju.


SNV KiM traži od generalnog sekretara UN-a i Saveta bezbednosti UN-a da učine sve kako bi ovakvi pritisci od strane privremenih institucija i dela međunarodne zajednice koji, kako se navodi u saopštenju, nemo posmatraju ugrožavanje osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN prestali.

2024 © - Vesti online