Sreda 11.03.2015.
11:45
Srna

Forbs: Zapad je u zabludi, Rusi ne izumiru

Reuters
Ne samo da ih se rađa sve više, već i od vrtuća uče da se čeliče

Tvrdnja da Rusija "izumire", dok zemlje s liberalnim političkim i ekonomskim sistemom doživljavaju "procvat", ne odgovara stvarnosti, navodi novinar lista Mark Adomanis.

Zapadni stručnjaci tvrde da je jedini način da se izbegne populaciona degradacija taj da Rusija krene putem demokratskih i liberalnih reformi, jer sve postkomunističke zemlje koje su uvele tržišnu ekonomiju, demokratiju i zakonodavstvo žive mnogo bolje.

Međutim, Adomanis ukazuje da se pri pažljivijoj analizi može zaključiti da ideja o tome da se liberalizacija političkog i ekonomskog sistema povoljno odražava na demografiju neke zemlje - ne odgovara realnosti.

Zemlje koje su sprovele liberalizaciju, iskorenile korupciju i stvorile pouzdane vlade istovremeno su izazvale demografsku krizu koja je mnogo ozbiljnija od one u Rusiji.

To se posebno odnosi na baltičke zemlje, koje su poznate kao najvatrenije pristalice liberalizma u postkomunističkoj Evropi. One su istovremeno  u demografskom pogledu, među najnestabilnijim zemaljama na svetu, navodi novinar Forbsa.

Dugoročna demografska prognoza za Rusiju znatno je povoljnija nego u većem delu istočnoevropske regije - ruski pokazatelj nataliteta ostvario je brži rast nego u bilo kojoj bivšoj postkomunističkoj zemlji Evrope, sem Estonije.

2024 © - Vesti online