Sreda 11.03.2015.
08:38
B. Đokić - Vesti

"Zovu me u Beograd da bi me uhapsili"

A. Čukić
Još nije vreme za povratak: Sava Anđelković, advokat Miljka Živojinovića

On je "u bekstvu" od 2007. i od tada je za njim raspisana poternica Interpola. U međuvremenu je trajalo suđenje stečajnoj mafiji i Živojinović je, kao bivši direktoru GP Rad, osuđen na pet godina zatvora.

Međutim, pre manje od mesec dana Apelacioni sud je ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje, a Živojinoviću je ukinut pritvor. On ipak ne može da se vrati u svoju zemlju i prisustvuje sudskom procesu.

- Neko i dalje ne želi da budem na tom suđenju, jer želi da budem uhapšen. Proverom u Interpolovom sistemu u Lionu utvrđeno je da poternica za mnom i dalje postoji. Kako da se vratim, ako bi po tome bio uhapšen odmah na aerodromu - kaže za "Vesti" Živojinović.

On objašnjava da je pre tri nedelje tražio stari, plavi pasoš koji se nalazi u depozitu suda, ali ga nije dobio.

- Tražio sam pasoš koji je sada nevažeći, kako bih na osnovu njega izvadio novi srpski pasoš, ali ga nisam dobio. Francuskom pasošu, čije državljanstvo imam, takođe je istekao rok, ali nisam izvadio novi jer zbog poternice ne mogu nigde da putujem. Danas i sutra se održava pripremno ročište pre otvaranja glavnog pretresa i ovo je razlog zbog kojeg ne mogu da prisustvujem tom ročištu. Uprkos sudskoj odluci, poternica za mnom nije ukinuta, pa sumnjam da postoji još jedan predmet u kom sam optužen, a da me niko o tome nije obavestio, te da zato ne ukidaju poternicu! Sve mi liči na situaciju da je, navodno, poternica obustavljena, a u stvari bih bio uhapšen čim bih ušao u Srbiju. S druge strane, ako ne dođem na ročište, opet ću biti prikazan kao begunac od zakona - objašnjava Živojinović za "Vesti".

Inače, Miljko Živojinović je optužen da je jedan od 34 člana grupe koja je, prema proceni tužilaštva, pričinila štetu državi i građanima u iznosu od 30 do 50 miliona evra!

Advokat: Nema smisla da se vraća

Sava Anđelković, branilac Miljka Živojinovića, kaže za "Vesti", da sud još nije doneo odluku o vraćanja pasoša njegovom klijentu.
- Jedno je vraćanje pasoša, a drugo opoziv poternice. Kako smo posredno čuli, poternica još nije povučena jer po zakonu samo istražni organi koji su je podneli mogu i da je opozovu, odnosno sudija u ovom postupku. Dok god se ne opozove poternica, nema smisla da se Živojinović vraća u Srbiju - objašnjava Anđelković.

 

2024 © - Vesti online