Utorak 10.03.2015.
18:51
Tanjug

"Putin ne sme da stavi evropski mir na kocku"

Reuters
Frank Valter Štajnmajer

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je, povodom Putinovih otvorenih izjava o pripajanju Krima, upozorio da se evropski mirovni poredak ne sme staviti na kocku.

- Ako bi se princip poštovanja državnog suvereniteta pogazio, onda bismo mi otvorili Pandorinu kutiju i ona bi koncept suverenih nacionalnih država u 21.veku jedva preživeo - rekao je.

"Ruski predsednik Putin je ponosno u jednoj TV dokumentarnoj emisiji naglasio svoju ulogu u aneksiji Krima. Nemački političari i eksperti za spoljnu politiku ga zbog toga oštro kritikuju", piše u utorak politički magazin "Špigel".

Putin je izjavio da je Rusija u slučaju Krima postupila onako kako je morala i da je odluku o vraćanju tog poluostrva u sastav Rusije doneo jer nije mogao da prepusti ljude na Krimu "pod valjak nacionalista".

- Nastala je takva situacija u Ukrajini da smo prinuđeni da počnemo sa aktivnošću vraćanja Krima u sastav Rusije, jer ne možemo tu teritoriju i ljude koji žive tamo ostaviti na milost i nemilost sudbine i pod valjkom nacionalista - rekao je Putin u intervjuu za dokumentarac "Krim. Put u Otadzbinu", ruskog TV kanala "Rusija 1".

2024 © - Vesti online