Utorak 10.03.2015.
16:07
Tanjug

Izraelski ministar: Odseći glave nelojalnim Arapima

Reuters/I.A.M.
Liberman ima jednostavno i brutalno rešenje za nelojalne Arape

Liberman, lider nacionalističke partije "Izrael naš dom" i glasni kritičar arapske populacije u Izraelu, izjavio je ovo u okviru izborne kampanje pred opšte izbore 17. marta.

- Oni koji su uz nas zaslužuju sve, ali oni koji su protiv nas, zaslužuju da im se glave odseku sekirom - rekao je Liberman.

Jedna izraelska Aapkinja u publici je upitala šta će se njom desiti ako takav plan postane politika, na šta je Liberman odgovorio:

- Za mene nije problem što ste vi građani. Ja očekujem da svi Arapi, hrišćani i Jevreji budu lojalni državi, bez obzira na versku pripadnost i da služe u IDF (izraelskoj odbrambenoj armiji). Mi  prihvatamo i ohrabujemo one koji se identifikuju sa nama - pojasnio je izraelski ministar.

On je dodao da oni koji podižu crnu zastavu na Dan Nakbe (Dan katastrofe), kako Arapi nazivaju dan posle stvaranja Izraela 1948. godine kada su hiljade Palestinaca oterane ili su same pobegle iz svojih domova, trebalo poslati da žive na palestinskim teritorijama.

- Oni koji podižu crnu zastavu na Dan Nakbe u znak žalosti zbog osnivanja Izraela ne pripadaju ovde i što se mene tiče, ja sam prilično voljan da ih doniram šefu PU (Palestinske uprave) Mahmudu Abasu. To će mi biti zadovoljstvo - rekao je Liberman.

Šef izraelske diplomatije je predlagao u tom govoru, kao što je i ranije činio, da područja u Izraelu s arapskom većinom ne budu više delovi te države, poput gradova Um el - Fahm i Vadi Ara.

- Nema razloga da Um el - Fahm bude deo Izraela - istakao je on.

Potpredsednik jedne konsultatske grupe za geopolitički rizik sa sedištem u Tel Avivu, Ron Gilran, smatra da su takve izjave Libermana i njegove partije uobičajene pre izbora kako bi privukle glasače.

- Vrlo je tipično za "Izrael naš dom" da radikalizuje saopštenja kako bi privukao glasove. Obrazovani glasač zna da su te stvari transparentni pokušaj da se zadobije narodna podrška - objasnio je Gilran.

Liberman je više puta izazivao kontroverzu svojim izjavama o  Arapima koji su građani Izraela. U februaru je rekao da bi uveo smrtnu kaznu za palestinske teroriste. Govorio je takođe da bi izraelskim Arapima, koji čine 20 odsto od oko osam miliona stanovnika, trebalo platiti da se nasele u budućoj palestinskoj državi.

U manifestu svoje partije napisao je predlog da izraelski Arapi, koji se osećaju delom palestinskog naroda, napuste zemlju i da bi to rešilo problem podeljenih lojalnosti i ličnosti od koje pate.

- Oni mogu da odluče da li su deo države Izrael ili Palestine - smatra Liberman.

Liberman je jedini šef diplomatije u svetu koji ne živi zvanično u zemlji koju predstavlja, jer je stanovnik jednog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinska uprava je pozvala da Liberman bude uhapšen i da mu se sudi zbog njegove izjave. Ministarstvo spoljnih polosva PU je navelo da on predstavlja "pretnju za čovečanstvo", da su mu izjave "vrlo opasne", najavivši da će biti tužen Međunarodnom krivičnom sudu. Ocenjeno je da je ta izjava deo "zvaničnog izraelskog poziva na etničko čišćenje i nastavak fašističke politike jevrejskih naseljnika".

2024 © - Vesti online