Sreda 11.03.2015.
01:30
Srna

Da li ste čuli za "senolitike": Lekovi koji usporavaju starenje i produžavaju život

Reuters/C.P.
Da li su naučnici na korak od otkrića leka koji će odložiti starenje i produžiti nam život?

Ova  studija je prvi korak u razvoju sigurnih tretmana koji bi pacijentima mogli produžiti život - pojašnjava profesor Pol Robins.

Naučnici ističu  da su  "prototipovi senolitičkih agensa" dokazali sposobnost uklanjanja mnogostrukih karakteristika povezanih sa starenjem. Oni tvrde da će, vremenom, biti moguće odložiti, sprečiti ili ukloniti brojne hronične  bolesti.

"Senescentne ćelije", koje su prestale da se razmnožavaju, godinama se skupljaju i ubrzavaju proces starenja. Ranije studije pokazale su da se život bez bolesti kod miševa može produžiti kada se te ćelije uništavaju.

Stručnjaci su zaključili da bi lekovi koji podstiču smrt "senescentnih ćelija" kod ljudi mogli imati veliki potencijal.

Jedno od ključnih pitanja koje su naučnici trebali da reše  bilo je: kako pronaći i uništiti "senescentne ćelije", a da ne stradaju zdrave?

Tim je pretpostavio da bi se "senescentne ćelije", slično ćelijama  raka, mogle odupreti  takozvanoj  apoptozi, odnosno programiranoj smrti, razvojem posebnih sistema za preživljavanje.

Naučnici su zato identifikovali dva medikamenta - lek za rak "Dasatinib", koji se prodaje kao "Sprycel", i "Kvercetin", prirodni sastojak koji se prodaje kao dodatak hrani, a deluje kao antihistaminik i protivupalni lek.

"Kvercetina" ima najviše u luku, jabukama, bobičastom voću, kupusnjačama, raznim semenkama, crnom čaju i crnom vinu.

Testiranja provedena na kulturama ljudskih ćelija potvrdila su da oni selektivno podstiču smrt "senescentnih ćelija".

"Dasatinib" je eliminisao "senescentne progenitore" ljudskih masnih ćelija, dok je "Kvercetin" bio delotvorniji protiv ljudskih "endotelijalnih stanica u mozgu te matičnih stanica koštane srži kod miševa".

Ipak, najveću efikasnost pokazali su kada su korišteni zajedno, ističu naučnici.

2024 © - Vesti online