Utorak 10.03.2015.
14:19
beta.informer.rs

Šutanovac uzeo otpremninu od oko 770.000 dinara?!

Tanjug
Možda ne zna za pravilo da kad uzmeš državnu otpremninu, ne smeš da se zaposliš u državnoj službi naredne 2 godine. Možda...

Visoki funkcioner DS Dragan Šutanovac, koji važi za jednog od najbogatijih političara u Srbiji, čovek koji se na svakom koraku razmeće tajkunskim imetkom, uzeo je u decembru 2002. iz državnog budžeta otpremninu od 771.715 dinara, koja je po tadašnjem kursu iznosila 12.500 evra, saznaje Informer!

Šutanovac, koji je tada (u trenutku rasformiranja SRJ) bio pomoćnik saveznog ministra policije, nije smeo da se u naredna 24 meseca zaposli u državnoj službi. On se, međutim, već 10. februara 2003, mimo svih propisa, mesec i po dana posle uzimanja otpremnine, zaposlio u državnoj firmi za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR"!

Iako je u toj firmi imao veliku platu, ni na pamet mu nije palo da otpremninu vrati. Da stvar bude skandaloznija, Šutanovac je u više navrata novinarima Informera, ali i drugih redakcija tvrdio da nije uzeo otpremninu (!?!).

- To je laž! Nikad to nisam uzeo, nisam oštetio državu ni za jedan dinar - rekao je Šutanovac u leto 2012, kad su novinari prvi put pokušali da istraže ovu priču.

Pravi se lud

Dokumentacija koju Informer poseduje, međutim, nesumnjivo dokazuje da je funkcioner DS otpremninu uzeo, ali i da je prekršio propise brzim zapošljavanjem u SDPR.

Kako se dobija otpremnina

Otpremnina je novčani iznos na koji radnik ima pravo u slučaju prekida radnog odnosa bez njegove krivice. Pravo na otpremninu stiče se posle dve godine neprekidnog rada u firmi, a njen iznos zavisi od godina radnog staža i visine plate.

Sredstva isplaćena na ime otpremnine koristiće se za zbrinjavanje zaposlenog, i to van državnih organa buduće državne zajednice i republika članica u periodu od 24 meseca, piše u zaključku sa 84. sednice Savezne vlade koja je održana 5. decembra 2002. godine.

Šutanovac, koga smo pozvali i predočili mu da imamo papire o otpremnini, juče je obrnuo ploču:
- Nemam problem s tim, novac sam uzeo. Sve je bilo po zakonu. Uostalom, pare sam donirao bolnici u Gračanici i Institutu za majku i dete. Nemam šta da krijem - ističe Šutanovac, koji na pitanje zašto je ranije tvrdio da nije uzeo novac iz budžeta odgovara:
- Nikad nisam tvrdio da te pare nisam dobio (!?!).

Komentarišući ovaj slučaj, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković smatra da država mora više da proverava funkcionere.

- Sve sumnje moraju da otklone istražni organi, tužilaštvo i sud. To je dobro za državu, ali i za Šutanovca. Funkcioneri moraju da snose moralnu odgovornost, ali i da odgovaraju pred zakonom ako se ispostavi da su kršili propise - naglašava Šuković.

Zakonski vakuum

Dragan Milovanović, u to vreme ministar rada i zapošljavanja, kaže da je postojao "zakonski vakuum" koji su pojedini funkcioneri iskoristili.

- Nije nemoguće. Ako je Šutanovac odlazio sa mesta pomoćnika ministra, otpremninu je naplatio po zakonu koji je važio u tadašnjoj SRJ, koja je potom postala SCG. Po tim propisima, onaj ko je uzeo otpremninu nije mogao naredne dve godine da se zaposli u državnom preduzeću. Vakuum je, međutim, nastao između propisa u SRJ i propisa u Srbiji - zaključuje Milovanović.

Sakrio da zida zgradu, dobio krivičnu prijavu

* Šutanovac i njegova supruga 2011. postaju vlasnici dve desetine stana od 63 kvadrata u porušenoj zgradi u Skerlićevoj ulici na Vračaru
* Deo placa na kome se nalazila zgrada vodi se kao "pašnjak prve kategorije"
* Šutanovac i njegova supruga 2012, sa osam investitora među kojima su i fudbaleri i biznismeni, počinju izgradnju luksuznog poslovno-stambenog objekta
* Agencija za borbu protiv korupcije protiv Šutanovca podnosi krivičnu prijavu 2012. zbog toga što nije prijavio deo porušenog stana
* Zgrada je završena i useljena u avgustu 2014. godine

2024 © - Vesti online