Utorak 10.03.2015.
10:10
A. B. - Vesti

Beč ponovo najbolji za život

Reuters
Međunarodno priznanje za visoke socijalne standarde Beča

"I pored skepse zbog privrednog rasta gradovi zapadne Evrope nude kao i pre stabilne uslove", navodi se u sažetku ove studije.

Posle Beča na drugom mestu se nalazi Cirih, dok je treće mesto zauzeo Okland, kao najbolje rangirani grad koji se ne nalazi u Evropi. Među prvih deset su još i Minhen, Vankuver kao prva severnoamerička metropola, zatim Diseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Sidnej.

Kada je reč o azijskim gradovima najbolje se plasirao Singapur na 26. mestu.

U regionu Afrike i Bliskog istoka vodi Dubai (74.) , a u Južnoj Americi glavni grad Urugvaja, Montevideo koji se našao na 78. mestu. Na poslednjem 230. mestu se našao Bagdad.

U saopštenju izdatom posle objavljivanja ovih rezultata, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl i njegova zamenica Renata Brauner istakli su da su međunarodno priznati visoki socijalni standardi, dobra infrastruktura i kulturne ponude, koje Beč nudi.

Gradovi se u ovoj studiji svake godine rangiraju na osnovu 39 faktora svrstanih u deset kategorija, koje najviše utiču na životni kvalitet svih stanovnika. U ove faktore se ubrajaju niska stopa kriminala, politička stabilnost, dobro izgrađen javni saobraćaj, niske cene i kirije, nisko opterećenje finom prašinom i dosta zelenih površina, pouzdan socijalni i zdravstveni sistem, funcionalna otpadna i kanalizaciona infrastruktura, raspoloživost i kvalitet pijaće vode, energetska stabilnost, sloboda medija i raznolikost rekreativnih mogućnosti.

2024 © - Vesti online