Utorak 10.03.2015.
05:13
Đ. J. - Vesti

Helikopterom iz snežnog obruča

Reuters
Dramatično spasavanje zavejanih planinara sa Komova (Foto: Ilustracija)

- Helikopter nas je tražio nekih 30-40 minuta i svaka im čast kako su uspeli u ovako teškim uslovima da nas izvuku. U katunu smo bili na toplom, imali smo drva, struje, zalihe hrane smo iscrpli u nedelju, ali je najveći problem bilo to što nismo mogli da napustimo mesto - kaže Jovanovićeva.

Vreme je bilo lepo, a onda se u noći između srede i četvrtka pogoršalo i palo je metar i po snega. Planinari su u četvrtak pokušali da napuste vikendicu u kojoj su se sklonili, ali se vreme pogoršalo, put je zavejan i ostali su zarobljeni.

- Nismo mogli do izvora, pa smo topili sneg, a pošto se na planinarenje uvek ponesu zalihe hrane, one su taman potrajale do dolaska pomoći. Lokalno stanovništvo je sve vreme pokušavalo da dođe do nas iz Andrijevice. Nekoliko njih probalo je ski-sankama da probije put, ali nisu uspeli. Na kraju smo evakuisani vazdušnim putem - priča Lozničanka.

Sa Draganom su bili zavejani Gordana Škrbić (53) iz Kragujevca, Dragan Pavlović (42) iz Smedereva, kao i Bijeljinci Nedeljko Stevanović (46), Ljiljan Maksimović (37) i Denis Ivanović (37).

2024 © - Vesti online