Utorak 10.03.2015.
09:09
B. Đokić - Vesti

Robijašima tesno ali podnošljivo?

Reuters/E.C.M.
Savet Evrope o stanju u srpskim zatvorima

Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija ima godišnji budžet od 58 miliona evra, pa je dnevna potrošnja po zatvoreniku 14 evra. To je sedam puta niže od proseka Saveta Evrope koji iznosi 98 evra, ali mnogo više od dnevne potrošnje po zatvoreniku u Rusiji ili Grčkoj, gde je potrošnja dva, odnosno tri evra na dan.

- Ovi podaci ne prikazuju realno stanje stvari - tvrdi kriminolog Zlatko Nikolić, bivši šef zatvora u Pančevu i Nišu, inače autor nekoliko udžbenika o zatvorskom sistemu i resocijalizaciji zatvorenika.

- Uslovi u zatvorima su gori nego ranijih godina. Od sedamdesetih godina prošlog veka, pa negde do početka devedesetih, imali smo dobar sistem. Posle su uzeli da nam to reformišu i uništili sve, znam to, bio sam na predavanjima koja su držali ljudi koji o zatvorima nisu imali pojma. Tada smo imali sve što i ostali zatvori u svetu, sem religijskih prava koja su kasnije ubačena u zakon - objašnjava Nikolić.

On se slaže sa ocenom iz evropske studije o prenatrpanosti zatvora, a razlog vidi u tome što je u Srbiji samo prekopiran sistem iz SAD.

- Zatvorska pravila se ne poštuju ni u EU, a kamoli u Srbiji. Slabo se poštuje i Povelja UN o minimalnim standardima u postupanju sa zatvorenicima. Zato nam se nameću zatvori kao što su Padinska skela i Alkatraz 2. Ovu studiju tumačim kao opravdanje za sopstvene napore i ništa više. Ako uzmete ovaj izveštaj i dva prethodna, videćete da su gotovo isti - kategoričan je Nikolić.

Kao u samicama

Da je reforma zatvorskog sistema bila prebrza i loša, Nikolić ukazuje i na primeru Padinske skele gde je pravljen poseban zatvor za osuđenike za najteža krivična dela, u koji je uloženo nekoliko miliona evra.
- Ono što je izgrađeno nema veze sa profesionalnim standardima. Osuđenici na 40 godina su praktično sve vreme u pritvoru. Nije izgrađen prostor za tzv. okupaciju vremena, pa nemaju nijednu mogućnost da na nešto kvalitetno utroše vreme. Rad je de fakto ukinut u zatvorima, pa kako da očekujete od osoba koje toliko godina provedu praktično samo u ćeliji, da se po izlasku resocijalizuju - upozorava Nikolić.

2024 © - Vesti online