Ponedeljak 09.03.2015.
10:48 >> 16:21h
Tanjug

Kopaonik: Orkanski vetar pravio smetove veće od dva metra

Škole ne rade, a do udaljenih potkopaoničkih sela dopremaju se hrana i lekovi uz pomoć motornih sanki, rekao je Tanjugu predsednik opštine Brus Slobodan Vidojević.

On je naveo i da se putevi neprestalno čiste uz pomoć buldožera "koji jedino mogu da probiju visoke smetove", dodavši da se očekuje da do večeras oko 70 odsto puteva biti prohodno.

Vidojević, koji je i predsednik lokalnog Štaba za vanredne situacije, kazao je da je sneg na području Brusa padao tri dana, a da velike probleme stvara "orkanski vetar" koji je pravio snežne smetove veće i od dva metra.

Prema njegovim rečima, bilo je "zbog mokrog snega" i problema sa električnom energijom koje monteri uz velike napore otklanjaju jer je tresko stići do zavejanih dalekovoda.

Štab za vanredne situacije u opštini Brus juče je zbog obilnih snežnih padavina proglasio vanrednu situaciju i doneo odluku da škole na čitavoj teritoriji opštine neće raditi do daljnjeg.

U Novoj Varoši tri sela u blokadi

U Novoj Varoši je juče proglašena vanredna situacija zbog visine snežnog pokrivača i nameta u pojedinim delovima opštine koji su dostizali visinu i do dva metra.

Zbog obilnog snega koji je padao na području novovaroške opštine još uvek nisu raščišćeni putevi do tri sela, potvrdio je jutros direktor tamošnje Direkcije za izgradnju, Miroljub Šaponjic. On je precizirao da su u pitanju mesta Kućani, Trudovo i deo Jasenova.

- Situacija je jutros malo bolja, padavine su prestale, međutim, deo domaćinstava u Jasenovu je blokiran snežnim nanosima, rekao je Šaponjić Tanjugu dodajući da su opštinski putevi raščićheni.

- Električnu energiju su dobili žitelji Bele reke koji su zbog kvara na elektromreži juče ostali bez struje", kaže direktor.Snabdevanje toplotnom energijom i vodom je uredno, zaključio je Šapopnjić.

Zavejani putevi u Crnoj Travi i Medveđi

Na području Crne Trave, gde je snežni pokrivač oko jednog metra, još uvek su zavejani mahalski putevi, slična situacija je i na teritoriji opštine Medveđa gde su neprohodni putevi ka domaćinstvima koja žive u Kopnenoj zoni bezbednosti, dok su u centru Lebana proradila klizišta.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je Tanjugu, da se zbog velikih smetova koji na pojedinim mestima dostižu visinu i do tri metra, mehanizacija vrlo sporo probija do udaljenih kuća.

- Jedini problem su nam veliki smetovi, ali nadam se da ćemo do sutra uspeti da očistimo i veći deo mahalskih puteva. Snabdevanje strujom je stabilizovano, a telefonske linije nisu više u prekidu - rekao je Blagojević.

Bez struje 3.500 potrošača,isključivo u planinskim krajevima

Srbiji je trenutno bez struje 3.500 potrošača isključivo u brdsko-planinskim područjima, zavejanih snegom, rečeno je danas Tanjugu u Elektroprivredi Srbije (EPS).

To je oko 0,1 odsto upupnog broja potrošača, kojih u Srbiji ima 3,5 miliona, navode u EPS-u i naglašavaju da je u krajevima pogođenim velikim snežnim padavinama i jakim vetrom situacija mnogo stabilnija.

"Sve je manje kvarova i iz sata u sat normalizuje se snabdevanje električnom energijom", ističu u tom javnom preduzeću.

Monterskim ekipama, koje su danonoćno na terenu, probleme zadaju neprohodni putevi u brdsko-planinskim krajevima.

2022 © - Vesti online