Sreda 14.10.2009.
12:35
Tanjug

Ford povlači 4,5 miliona vozila zbog tehničke greške

Prema rečima portparola "Forda", Marka Trabija, najveća zabrinutost vlada zbog 1,1 milion "Fordovih" minivan modela "vindstar", proizvedenih u periodu od 1995. do 2003. godine. Preostalih 3,4 miliona vozila biće povučeno na tehnički pregled iz predostrožnosti, prenele su agencije.

"Ford" je saopštio da kontrolom "nije utvrđena nikakva veza između vatre navodno izazvane neispravnim prekidačem i ozbiljnih povreda ili smrtnih slučajeva" i da se zamena prekidača, koji koštaju oko 20 dolara, može lako obaviti.

Najnovija odluka "Forda" je drugi veliki opoziv u poslednjih nekoliko nedelja.
Japanska "Tojota" je 30. septembra pozvala na tehnički pregled oko 3,8 miliona vozila u SAD zbog toga što podne presvlake mogu da se pomere, pritisnu pedalu za gas i time naglo povećaju brzinu vozila. Sumnja se da je zbog takve greške poginulo petoro ljudi.
 

Kompanija je u poslednjih desetak godina osam puta opozivala pojedine modele zbog tehničkih problema, zbog čega je prekontrolisano 14 miliiona vozila.
Sporne prekidače za kontrolu kretanja proizvela je firma "Teksas instruments", a oni se u "Fordovim" vozilima ne koriste od 2003. godine.

Pored "vindstara", kompanija je opozvala i modele "ekskuržn", "eksplorer" i "rendžer", od kojih su neki proizvedeni i pre 1992. godine.


 

2024 © - Vesti online