Ponedeljak 09.03.2015.
09:12
Ž. Marković - Vesti

Žrtveni jarac bosanskog proleća

youtube.com/Dnevnik TV1
Kažnjen jer nije reagovao na nerede (februar 2014.) kada je zapaljena zgrada Predsedništva BiH

- Zubac nije pružio podršku drugim policijskim agencijama, prvenstveno Direkciji za koordinaciju policijskih tela ni na njihovo traženje. Sve to iako je znao da je zapaljena zgrada Predsedništva BiH, Arhiv BiH i Ustavni sud BiH - rekao je sudija Mirsad Strika.

Ova nepravosnažna presuda na koju je Zupčeva odbrana najavila žalbu, epilog je jednog od interesantnijih sudskih procesa u BiH u poslednje vreme. Potpuno je neverovatno da je Goran Zubac jedini koji je procesuiran i osuđen za čuvene nerede iz februara prošle godine koje su mnogi nazvali "bosanskim prolećem".

Tada su, podsetimo, zapaljene čak četiri zgrade kantonalnih vlada, zgrada Predsedništva BiH, sarajevske opštine Centar, Arhiva BiH i Ustavnog suda. Iako je u te rabote bilo umešano na desetine ljudi, niko osim Zupca nije procesuiran.

Zupčev advokat Dragiša Jokić kaže da je iznenađen jer nije očekivao ovakvu presudu. On je odbio da komentariše navode Suda BiH da osim Zupca u ovom predmetu niko drugi nije optužen, dodajući da su to pitanja za Tužilaštvo BiH, a ne za njega.

Iz Republike Srpske stižu reakcije da je proces protiv Zupca montiran i da služi za skretanje pažnje sa suštine priče oko februarskih protesta.

- I pre nego što je Zubac optužen, visokopozicionirani bošnjački političar je najavljivao da će optužnica biti podignuta. Zbog celog procesa dodatno će biti otežan rad SIPA što svakako nije dobro. Naravno, ključno je pitanje kako je moguće da je samo Zubac jedini i isključivi krivac za sve što se događalo u februaru - kaže Lazar Prodanović, funkcioner SNSD-a.

Kriv i nevin

Predsednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za izbor direktora SIPA, Žiko Krunić, nije mogao precizirati da li će Zubac nakon ove presude morati da ode sa funkcije.
- Mi ćemo se svakako sastati, ali ne mogu reći kakvu ćemo odluku doneti, jer to zavisi od članova. Treba, međutim, imati u vidu da presuda nije pravosnažna i da Zubac ima pravo na žalbu. I za njega važi pretpostavka nevinosti, kao i za sve druge - rekao je Krunić.

2019 © - Vesti online