Nedelja 08.03.2015.
19:57
b92.net

Skijalište uvelo evro, od švajcarca nema 'leba

Reuters/A. W.
Skijaši radije troše svoje evre u Grehenu nego u drugim skijalištima, koja su mnogo skuplja zbog kursa švajcarca

Švajcarsku znamo kao zemlju lepih planina, božanstvenog sira i dobre čokolade, zemlju koja je politički neutralna i u kojoj je život – vrlo skup. Zato je jedno malo mesto, da bi privuklo posetioce, smislilo specijalnu strategiju i počelo da vodi sopstvenu monetarnu politiku. Posla u ovom malom skijaškom raju ima dovoljno i sve je već popunjen.

- U naredne dve nedelje smo sto odsto popunjeni i to u trenutku kada mnogi švajcarski hoteli o tome mogu samo da sanjaju - kažu hotelijeri u Grehenu.

Zbog većih cena u susednim skijalištima, mnogi turisti iz EU povukli su svoje rezervacije. Hotelijeri sada traže način kako da kratkoročno reaguju na novonastalu situaciju, odnosno da daju popuste. U zemlji sa visokim životnim standardima kao što je Švajcarska to znači da bi hoteli poslovali u minusu.

Još pre nekoliko godina, jedan meštanin Grehena došao je na drugu ideju, njegovi gosti mogli su da van sezone plaćaju u evrima, po kursu koji je za trećinu bio povoljniji od zvaničnog. Kurs je određivao gradić Grehen, a danas u vreme krize profitiraju od toga.

- Akcija je dobro prihvaćena u razgovoru sa gostima, čujemo samo pozitivne reakcije, i da će samo zbog toga ponovo doći u Grehen - rekao je direktor Turističke organizacije Grehena.

Smešten visoko u švajcarskim planinama ovaj gradić ima bogat skijaški program koji odgovara naročito porodicama, a porodice moraju da vode računa o svakom centu. Zbog toga je ova "evroakcija" i te kako dobro prošla.

Ali šta raditi sa jeftinim evrima? Stanovnici Grehena ih jednostavno ostavljaju po strani dok im ne zatrebaju.

2024 © - Vesti online