Nedelja 08.03.2015.
09:22
Tanjug

Šta sve muči Varufakisa?

Reuters
Varufakis pred ozbiljnim zadatkom

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis poslao je u petak pismo Diselblumu, uoči ključnog sastanka ministara finansija evrozone u ponedeljak u Briselu.

U tom pismu, u čiju je kopiju imao uvid AFP, predlaže se sedam ključnih reformskih mera kojim bi se ubedili kreditori da Grčkoj omoguće novu tranšu finansijske pomoći.

"Diselblum je "pozitivno odgovorio grčkom ministru" u petak uveče, rekao je neimenovani izvor.

Među tim predloženim merama su planovi da se zauzda birokratija, poveća zarada od kockanja preko interneta i angažuju poreski inspektori koji nisu profesionalci, uključujući turiste, koji bi pomogli akciju protiv lica koja izbegavaju plaćanje poreza.

Varufakis je rekao ranije novinarima da je optimista pred razgovore u ponedeljak.

- Devetog marta ću dostaviti kovertu od sedam mera i razgovarati sa našim partnerima koje od mera mogu biti odmah sprovedene, najavio je Varufakis u nedavnom intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV",

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila "zeleno svetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrednosti od 240 milijardi evra.

Pored toga, Grčka će ovog meseca morati da pronađe oko šest milijardi evra kako bi otplatila dugovanja.

Junker: EU da prepozna ozbiljnost situacije u Grčkoj

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je EU da prepozna ozbiljnost situacije u Grčkoj, kako zbog osiromašenih građana te zemlje, tako i zbog šireg rizika po evrozonu.

- Moramo biti sigurni da situacija ne nastavi da se pogoršava u Grčkoj. Ono što me brine je da nisu svi u EU shvatili koliko je ozbiljna situacija u Grčkoj, rekao je Junker za nemački list "Velt".

On nije precizirao na koga je uperen njegov komentar, ali izjava se pojavila dva dana nakon što je Evropska centralna banka zauzela oštriji stav o produženju finansijke pomoći Grčkoj.

Iako su grčki problemi sa dugom daleko od rešenja, Junker je ponovio ranije tvrdnje da Atina ne bi trebalo da napusti evrozonu, dodajući da bi to predstavljalo "nepopravljivi gubitak za reputaciju" ove valute.

On je, takođe, posavetovao Grke da se drže reformi dogovorenih sa kreditorima, javio je AFP.

- Ako vlada želi da troši više novca, mora to kompenzovati uštedama ili dodatnim prihodima, kazao je Junker.

2024 © - Vesti online