Subota 07.03.2015.
17:47 >> 17:56h
rs.n1info.com, blic.rs

Deca zavejana na Tari, autobus sa skijašima na Kopu

Tanjug
Sneg na Kopaoniku ne prestaje da pada već danima

Autobus je pun putnika i u njemu ima više dece, koji već nekoliko sati čekaju pomoć Sektora za vanredne situacije i saobraćajne policije. Prema nezvaničnim saznanjima, na tom delu puta se stvaraju kolone.

Putnici iz zavejanog autobusa su za N1 rekli da su veze u prekidu i da je komunikacija otežana, ali su uspeli da se jave i zatraže pomoć. Oni su se prema Kopaoniku zaputili jutros, a od snežnih nanosa ne mogu da prođu.

Kako se nezvanično saznaje, na putu ka Kopaoniku zaglavljeno je i više automobila jer se jedan kamion preperečio, a u MUP-u kažu da su sve raspoložive ekipe na terenu, da rade na raščišćavanju puta i da je spremna adekvatna pomoć za zavejane.

Zavejana deca na Tari

Deca koja su iz Kragujevca putovala na rekreativnu nastavu na Taru, a koji su bili zavejani na pola puta između Kremne i Tare, smeštena su u hotel, zbrinuta su i nahranjena, dok je drugi autobus još zavejan, izjavio je upravnik hotela "Omorika" Na Tari Milan Lazović.

Lazović je rekao da je uprava hotela odmah poslala čistač i izvukla jedan autobus, dok je drugi još zavejan.

- Deca koja su tim autobusima, njih 50, došla na Taru na rekreativnu nastavu prebačena su odmah u hotel i smeštena su, roditelji nemaju razloga za brigu. Na povratak kući u Kragujevac čekalo je 100 osnovaca koji su završili rekreativnu nastavu u hotelu Omorika, polovinu smo poslali kući jednim autobusom koji je izvučen iz snega, dok ostala deca čekaju da se reši problem sa drugim autobusom - rekao je Lazović.

- Deca verovatno pre večeri neće napustiti Taru, jer po njih neće doći drugi autobus iz Kragujevca, već je autoprevoznik koji ih je dovezao poslao u 16 časova lance za autobus koji je još zaglavljen u snegu - rekao je Lazović.

Privatnici dobili tender, a neće da čiste?

Zbog snega jačeg intenziteta koji više od 10 časova neprekidno pada na području aleksandrovačke i bruske opštine i čija visina iznosi od 30 do 80 centimetara, kao i neočišćenih lokalnih puteva, paralisan je život u 20 planinskih sela te dve opštine. Najkritičnija situacija je u selima Leskovica i Velja Glava, kao i u Krivoj Reci, Osrecima, Paljevštici, Batototima, Gočmanicima, Žunju, Žarevu, Lipovacu i Šošićima.

Meštani ovih sela rekli su da su iz budžeta aleksandrovačke i bruske opštine izdvojena milionska sredstva za čišćenje lokalnih puteva, ali da firme koje su taj posao dobile na tenderu odbijaju "zarad većeg profita u martu da pale buldožere i drugu mehanizaciju".

Zbog snega i jakog vetra koji duva u mnogim delovima Srbije, stvaraju se smetovi na putevima što otežava saobraćaj i pristup mestima koja su ostala bez struje.

2024 © - Vesti online