Nedelja 08.03.2015.
00:13
Z. Marjanović - Vesti

Nemački orden za srpskog kapetana

Reuters/H. H.
Orden za kapetana izdajnika

Međutim, taj kapetan Milan Terzić nije doživeo da ovo najviše odlikovanje nemačke vojske ikada okači na izdajničke grudi jer ga je, prema nekim podacima koji nisu potkovani istorijskim dokumentima, u njegovoj kancelariji u Gornjem Milanovcu, po naređenju četničkog komandanta Zvonka Vučkovića, zaklao Golub Erić, ravnogorski špijun ubačen među Terzićeve stražare.

Ima onih u Srbiji koji tvrde da je ovo zapisano u nekim istorijskim dokumentima, ali osim šture infomacije o tom događaju iz 1942. godine i fotografije za koju se ne može pouzdano tvrditi da je fotografija kapetana Milana Terzića, drugih podataka o događaju, životu i smrti kapetana Terzića koji je prodao veru za večeru, nema.

Prema toj šturoj informaciji, naredbu o likvidaciji Terzića je izdao Zvonko Vučković, ali po nalogu generala Draže Mihailovića zato što je, navodno, kapetan često postavljao ljotićevske zasede koje su hvatale i četnike i partizane i predavao ih Nemcima.

Mada, postoje i tvrdnje da je Zvonko Vučković u svojim memoarima izmislio ceo događaj o ubistvu ljotićevca Terzića i da je, zapravo, reč o ubistvu solunca Dušana Terzića koje je želeo da na ovaj način prikrije.

U Gornjem Milanovcu i u selima opštine Gornji Milanovac ima četiri familije Terzića, od kojih su po dve u srodstvu, ali i pored svih nastojanja da saznamo nešto više o kapetanu Terziću, u tome nismo uspeli jer se niko od Terzića ne seća da su u familiji imali takvog čoveka. Kapetana Terzića, ali i događaja iz 1942. godine, ne sećaju se ni najstariji Milanovčani, koji i te kako pamte vreme Drugog svetskog rata.

Podataka o ubistvu Terzića, prema rečima Aleksandra Marušića, kustosta Muzeja rudničko-takovskog kraja nema u arhivima ovog muzeja mada je, kako kaže za "Vesti", i on nešto načuo, ili nešto pročitao o događaju. Podataka o likvidaciji kapetana Terzića, prema izjavi Vladimira Jovanovića, aktiviste Udruženja boraca, nema ni u dokumentaciji milanovačkog Subnora, ali priča o jedinom Srbinu odlikovanom nemačkim Gvozdenim krstom (ne zna se kojeg reda) u narodu nije zaboravljena.

Hitlerova zahvalnost

U potrazi za istorijskim podacima o likvidaciji ljotićevskog kapetana Milana Terzića u Gornjem Milanovcu isplivao je podatak o još jednom Srbinu koga je za zlodela prema svom narodu odlikovao Adolf Hitler. Reč je o majoru Dušanu Maničaninu, Srbinu koji je ratovao u uniformi slovenačkih domobranaca. Maničanin je Gvozdenim krstom odlikovan 11. decembra 1944. godine, posmrtno, dva dana nakon što je poginuo u borbama sa partizanima.

2024 © - Vesti online