Subota 07.03.2015.
11:11
Vesti

"Krvava nedelja" nije zaboravljena

Reuters
Kakav doček ga očekuje u Selmi: Baraku Obami zameraju da se nije dovoljno založio za rasna pitanja

Grad je 1965. godine postao poznat po Pokretu za pravo glasa, takozvanim "maršom do Montgomerija", koji je kasnije ovekovečio Martin Luter King istim maršom koji je doveo da prava glasa Afroamerikanaca u SAD.

Analitičari smatraju da je Obamin dolazak u Selmu zajedno s porodicom, "osetljiv potez" američkog predsednika kome se zamera da se nije dovoljno lično založio za rasna pitanja, kao što su bile protivrasne demonstrancije prošlog leta u Fergusonu, koje su izbile pošto je jednog crnca ubio beli policajac.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je izveštaj o diskriminatorskom ponašanju policije i njenom rasizmu. Ministar Erik Holder, prvi crnac na toj funkciji, osudio je rasizam u policiji i dodao da su neophodne promene.

Pre 50 godina mnogobrojne prepreke su stajale na putu Afroamerikanaca koji su želeli da se upišu u biračke spiskove. Od 15.000 crnih stanovnika u Selmi, samo je 300 dobilo pravo glasa. Zbog toga je u nedelju 7. marta 1965. godine, oko 600 osoba krenulo iz Selme do Montgomerija, glavnog grada Alabame. Demonstrante je na izlazu grada sačekala policija, koja ih je napala. Taj napad, uživo prikazan na televiziji, tada je potresao celu zemlju.

Dva dana kasnije, borac za građanska prava Martin Luter King, organizovao je isti marš dug 90 kilometara. Taj marš, koji je trajao nekoliko dana, ušao je u američku istoriju.
Tadašnji predsednik Lindon Džonson je 6. avgusta 1965. godine potpisao zakon o pravu glasa svih američkih građana.

Na sutrašnjem skupu očekuju se brojni američki zvaničnici, među kojima i bivši predsednik Džordž Buš mlađi.

Govori Obama

Obama će održati govor na mostu na kome je izveden policijski napad, koji je poznat kao "krvava nedelja" (Blooddž Sundadž).
Taj događaj je inspirisao film "Selma", koji će posle SAD uskoro biti prikazivan u Evropi. Selma je jedan od najsiromašnijih gradova u Alabami u kojem 80 odsto stanovništva čine crnci.

2024 © - Vesti online