Subota 07.03.2015.
10:10
E. V.

Odlazak večitog dečaka

Tanjug
Veliki umetnik: Vlada Divljan

Mnoge njegove kolege verovale su da će i ovu bitku dobiti, ali samo njegovi najbliži prijatelji znali su koliko je teško njegovo stanje, jer on o tome nije želeo da priča. Kada se krajem januara pojavila lažna vest da je preminuo, Vlado se oglasio iz bečke bolnice i demantovao da je "životno ugrožen", čak je najavio i novi singl, jer sve što je imao da kaže u životu govorio je kroz muziku.

- Stvarno me je pogodila Vladina smrt. Bio je moj dobar drug i divan čovek, zaista veliki umetnik. Znao sam da je bolestan, ali sam se nadao da će se izvući. Na žalost, to se nije dogodilo, i neka mu je večna slava - napisao je Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

- Vlada je bio najtalentovaniji muzičar naše generacije i svakako će nedostajati, kako na srpskoj tako i na regionalnoj sceni. Ovo je strašan gubitak, ali ipak najveći za njegovu porodicu, njegova dva sina i suprugu - rekao je Srđan Gojković Gile je reagujući na vest o smrti Divljana.

Komemoracija i sahrana

Pozivamo sve prijatelje i poštovaoce Vlade Divljana (1958-2015) na komemoraciju koja će biti održana u utorak 10. marta u 12:00 u dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda.

Kremacija će biti održana istog dana, u utorak 10. marta, od 15:00 na Novom groblju u Beogradu.

Vidno potresen, basista Idola Zdenko Kolar samo je rekao: "Lično sam toliko pogođen da nemam snage reč da kažem zbog Vlade."

- Vladicu sa znao 35 godina, bio je šarmantan, pametan tip. Sve nas je manje, nažalost - rekao je Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa.

- Pamtiću ga po plemenitosti, dobroti, toplom srcu i divnim pesmama. Za 35 godina koliko sam ga poznavao nisam mu pronašao nijednu manu - rekao je Jura Stublić iz Filma.

Vlado Divljan rođen je 10. maja 1958. godine u Beogradu i mnoge njegove kolege tvrde da je bio jedan od najtalentovanijih muzičara koje je Srbija ikad imala. Karijeru je započeo krajem '70-ih godina u grupama Merlin i Zvuk ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je frontmen Idola.

Minut ćutanja na Festu

U četvrtak uveče pred početak projekcije filma "Teorija svega" u Centru Sava, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor pozvao je publiku da ustane i minutom ćutanja oda počast Divljanu. Prepuna sala utihnula je u znak poštovanja prema ovom velikom umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj muzici.

S njima je stekao slavu pre svega zahvaljujući sjajnim pesmama kao što su "Maljčiki", "Ona to zna" i objavio čuvenu kompilaciju Paket aranžman, a 1985. godine započinje solo karijeru. Divljan nikada nije mario za popularnost i kategorički je odbijao da ponovo okupi Idole, posebno nakon što su Srđan Šaper i Nebojša Krstić ušli u politiku.

Nakon izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine, Vlada se preselio u Australiju i u Sidneju je živeo narednih šest godina, da bi se nakratko vratio, a potom se 1999. godine ponovo seli, ali ovog puta u mnogo bližu Austriju. U Beču je ostao do poslednjeg dana, iako je često boravio u Srbiji pa mnogi nisu ni znali da on zapravo živi u Austriji.

Rokenrol za decu

Pored brojnih hitova i saradnje sa muzičarima sa prostora bivše Jugoslavije Vlada je u saradnji sa Giletom uradio tri albuma za decu i to "Rokenrol za decu", "Rokenrol bukvar" i "Lutka koja kaže ne". Komponovao je muziku za filmove od kojih su najpoznatiji "Crni bombarder" u kome je imao i manju ulogu, potom za "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Sedam i po"... Nije zaboravljao ni prijatelje i kolege koji su preminuli, pa je pre 13 godina objavio "Kao da je bilo nekad" koji je posvetio Milanu Mladenoviću iz EKV.

2024 © - Vesti online