Subota 07.03.2015.
09:35
S. J. - Vesti

EU "hladi" Grke

Tanjug/AP
Tražio hitan sastanak sa Junkerom: Aleksis Cipras

- Premijer je zvao Junkera radi sastanka naredne sedmice - saopšteno je iz Atine .

Nemački list "Zidojče cajtung" izveštava da je Cipras hteo da se sa Junkerom sastane već juče (petak), ali da mu je taj zahtev odbijen.

Dogovoreno je da se sačeka sastanak ministara finansija (u ponedeljak), pa tek potom da dođe do susreta šefa vlade u Atini i predsednika Evropske komisije.

Atina pokušava da dođe do sredstava radi isplate dugovanja za ovaj mesec i svoje nade je vezala za to da će dobiti novac od ECB. Grčke banke zavise od sredstava ECB, ali je ova institucija saopštila da više ne prihvata obveznice Atine kao zalog za pozajmice.

Pozajmice su odobravane na osnovu posebnog mehanizma, ali samo dok Grčka poštuje uslove iz programa primanja finansijske pomoći.

Taj mehanizam sada je ukinut. Bez posebnog mehanizma, grčke banke mogu se osloniti na hitnu pomoć za likvidnost, što je mnogo skuplja opcija od uobičajenih refinansirajućih operacija Centralne banke.

Prvo dogovor, pa onda pare

Direktor Evropske centralne banke Mario Dragi kazao je da je ta institucija spremna da ponovo otvori ključni kanal za finansiranje grčkih banaka, ali tek pošto Atina postigne dogovor o dugovanjima sa ostalim članicama evrozone.

Izborno obećanje

Nove grčke vlasti, predvođene premijerom Aleksisom Ciprasom, pobedile su na nedavnim izborima na osnovu obećanja da će ponovo pregovarati o teškim uslovima paketa finansijske pomoći.

2024 © - Vesti online