Subota 07.03.2015.
08:49
J. L. Petković - Vesti

Unmik policija prekoračila ovlašćenja

Reuters/N. M.
UNMIK policija kršila ovlašćenja tokom demonstracija u Prištini

Reč je o slučaju koji se odnosi na postupanje Unmik policije prilikom demonstracija u Prištini 10. februara 2007. koje je organizovalo Samoopredeljenje.

Komisija podseća da su kao posledica delovanja policije ubijeni Mon Baljaj i Arben Dželjadini, dok su teže ranjeni Zenelj Zenelji i Mustafa Nerjovaj.

Komisija je ustanovila da je sila primenjena u intervenciji policije bila nesrazmerna i da nije bila neophodna čime je prekršen član 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komisija je dala preporuku da Unmik javno prizna svoju odgovornost i uputi javno izvinjenje žaliocima, kao i da preduzme korake u cilju isplate adekvatne naknade za moralnu štetu koju su pretrpeli.

Savetodavna komisija preporučuje i novu istragu u ovom predmetu i da Unmik pruži pomoć istražiteljima u skladu s rezolucijom Generalne skupštine UN 66/93 o krivičnoj odgovornosti zvaničnika i eksperata UN u misiji.

Komisija takođe smatra da Unmik treba da preduzme korake pred nadležnim organima kako bi osigurao da se u mirovnim operacijama UN svi pripadnici civilne policije pridržavaju i poštuju međunarodne standarde ljudskih prava.

2024 © - Vesti online