Subota 07.03.2015.
05:14
D. N. P.

Pešter u snežnom obruču

Tanjug
Kao u Sibiru: U Sjenici kao da je tek počela zima

Kako ističe pomoćnik predsednika opštine Mića Kaličanin, situacija je haotična, osim škole u Štavlju, sve druge škole na Pešteru juče nisu radile, više od 1.000 đaka izostalo je sa nastave.

- Praktično sva sela su zavejana, samo nekoliko mašina radi na raščišćavanju, jer ne možemo da im doturimo gorivo, a i nemamo sredstava za čišćenje, prošli sneg nam je potrošio i budžetske rezerve, ostali smo bez dinara, obraćali smo se Vladi Srbije i tražili pomoć, ali u Beogradu izgleda mnogo ne haju za naše nevolje. Očigledno njih ne zanima sudbina ovih 10.000 ljudi. Borićemo se, pa dokle stignemo - kaže Kaličanin i naglašava da će, pod uslovom da ne bude novih padavina i da stigne pomoć u gorivu, trebati bar deset dana da se oslobode sva zavejana sela.

Jedna žena u zaseoku Vrbnica u MZ Bare je teško bolesna, meštani su juče tražili pomoć, ali je bilo nemoguće doći do Bara, a kamoli do Vrbnice. Autobus iz Beograda juče nije stigao u Sjenicu, blokiran je negde na Javoru. Prohodni su samo putevi prema Novom Pazaru i Novoj Varoši....

- Ako se njeno zdravstveno stanje ne popravi, poslaćemo motorne sanke, ima i gripa, bojimo se da se deca ne razbole - kaže Kaličanin.

- Kod nas je metar snega, ne može se ni do štale, a kamoli do škole ili prodavnice, sve je blokirano, bojimo se da se neko ne razboli i da nam ne zatrebaju lekovi - kaže Rako Maslak iz zabitog sela Crvsko na granici Srbije i Crne Gore.

Prete i poplave

Nevreme je donelo velike probleme i lozničkom kraju, Osečini, Krupnju i Ljuboviji, gde je preksinoć oko 50.000 ljudi ostalo bez struje. U slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava, dok su za probijanje redovnih granica odbrane spremni i u Valjevu. Na delu Tamnave uvedena je vanredna situacija. Sava je u porastu, ali ne preti izlivanje ni u području Obrenovca. Kritično je bilo u šabačkom kraju, u Gornjoj Vranjskoj su se izlile rečice Dumača i Zmajevac i poplavile desetak domaćinstava. Evakuisano je trideset osoba i smešteno u seoski dom. Sneg je bez struje ostavio i više sela u gornjomilanovačkom kraju.

2024 © - Vesti online