Petak 06.03.2015.
17:11
Tanjug

Obrenovac iz vazduha: Kažu da nema opasnosti

Jovičić je po obilasku terena objasnio da se reka Peštan sinoć izlila kod mosta koji spaja mesnu zajednicu Poljane i Konatice i naglasio da za sada nema opasnosti po okolne kuće. Istakao je da su vatrogasci spasioci vatrogasne jedinice Obrenovac i regionalni tim za spasavanje i rad na vodi, i dalje na terenu, gde konstantno prate situaciju.

- "Štab za vanredne situacije opštine Obrenovac redovno zaseda i, za sada, nema opasnosti po grad Obrenovac i okolna mesta - istakao je Jovičić.

On je rekao da je Kolubara, na kojoj je proglašena redovna odbrana od poplava, od četvrtka uveče porasla za oko 60 centimetara kod mosta u Obrenovcu, dok je vodostaj na Tamnavi u porastu i dostigao je nivo vanredne odbrane od poplava.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da su sve reke u svojim koritima "osim reke Peštan koja se u selu Poljanac izlila u nekom nivou od 30 metara ali nije došla do kuća koje su bezbedne".

- Uzrok je porast nivoa bujičnih reka u opstini Lazarevac pre svega reke Turije - rekao je Čučković dodavši da na toj lokaciji godinama dolazi do izlivanja.

Prema njegovim rečima, vodotok Kolubare u Vreocu je u stagnaciji, a "jedino se primećuje porast na samom ulasku u Obrenovac zbog porasta nivoa Save tako da se voda vraća".

- Sve ostale tačke su bez ikakave opasnosti od poplave osim neuralgične (u selu Peštan) koja se ne brani - rekao je on dodavši da škole vrtići , preduzeća i ustanove normalno rade.

Prethodno je na sednici Štaba za vanredne situacije zaklučeno, na osnovu izveštaja  stručnih službi i Sektora za vanredne situacije, da ne postoji opasnost od poplava. Čučković je na sednici istakao da je bitno da je sve što se dešava u okolini sa nivoima reka - Kolubare, Ljiga, Tamnave u stanju mirovanja.

2024 © - Vesti online