Petak 06.03.2015.
10:19
Tanjug

Cipras traži sastanak sa Junkerom

Reuters
Cipras hteo još danas sastanak sa Junkerom

"Premijer je pozvao gospodina Junkera da naredne nedelje organizuje sastanak", rekao je neimenovani izvor iz vlade u Atini, a prenosi agencija Frans pres.

Nemački dnevni list "Zidojče cajtung" prethodno je izvestio da Cipras želi da se danas sastane sa Junkerom, ali da je njegov zahtev odbijen.

Zvanična Atina je, kako prenosi Frans pres, u stalnim nastojanjima da pronađe dodatna sredstva kako bi rešila problem otplate ogromnog duga.

Evropska centralna banka (ECB) joj je juče ulila izvesnu nadu kada je povećala obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za dodatnih 500 miliona evra, čime je grckim bankama stavljeno na raspolaganje ukupno 68,8 milijardi evra.

Ipak, ECB je zadržala oštar stav prema Atini, poručujući da je spremna da obnovi glavnu finansijsku liniju za grčke banke čim zvanična Atina postigne sporazum o dugu sa partnerima iz evrozone.

Međutim, dok ne postigne sporazum, Grčka nema pristup preostalim sredstvima iz paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 240 milijardi evra, i ovog meseca će joj trebati oko 6,0 milijardi evra za otplatu duga.

2024 © - Vesti online