Četvrtak 05.03.2015.
16:10 >> 22:02h
Mondo.rs, Vestionline

Odbrana od poplava: Vanredno na Zapadnoj Moravi, Zlatibor bez struje!

U celom toku Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava.

Sneg i kiša ne prestaju

Jak sneg trenutno pada na Zlatiboru i u Sjenici, a najhladnije je na Kopaoniku, gde je minus šest stepeni, dok u mnogim mestima pada kiša.

- Vanredna odbrana nije proglašena zbog trenutnog nivoa Zapadne Morave, već zbog pripravnosti svih vodoprivrednih organizacija koje kontrolišu i osmatraju tok te reke, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović, napominjući da je Ibar ispod granice za odbranu od poplava.

Što se tiče prohodnosti puteva u okolini Kraljeva, Raške i Novog Pazara, Kočović je rekao da nema nikakvih problema, kao ni u snabdevanju električnom energijom, za razliku od Zlatibora gde je 2.500 domaćinstava bez struje.

- Očekuju se, prema najavi, padavine tokom celog dana i noći, a Sektor će sve vreme pratiti vremensku situaciju, dodao je Kočović.

U opštini Prijepolje zbog snežnih padavina u brdsko-planinskom predelu, gde je visina novog snega 30 do 40 centimetara, oko 600 potrošača ostalo je bez struje, rekao je zamenik predsednika opštine Dobro Lazarević.

Struje nema u Aljinovićima, Gostunu, Stranjanima i još u nekim selima.

Najkritičnije

Prema rečima direktora JP "Srbijavoda" Gorana Puzovića, zbog kiše koja od juče pada najkritičnija situacija je na području Koceljeve i Kamenice, gde se izlila Kozarska reka koja je poplavila poljoprivredno zemljište.

Džakovi stižu u Čačak

Na području Čačka pada sneg, ali ne bi trebalo da bude većih teškoća. Večeras će biti dostavljeni džakovi, i biće iskorišćeni ukoliko bude potrebe za tim. Lokalna samouprava je apelovala na sugrađane da provere da li su kanali pročišćeni, i da ne bacaju u korita nikakav otpad.

Valjevo: 13 litara kiše po kvadratu

U Valjevu je održana sednica Štaba za vanredne situacije koji je doneo odluku da sve republičke i gradske službe budu u pripravnosti i maksimalno mobilne.

Kako prenose lokalni mediji, u Valjevu je od sinoć do sada palo 13 litara kiše po kvadratnom metru.

Očekuje se da vodostaj Kolubare poraste i do 200 centimetara.

- Nema mesta i razloga za paniku, samo podižemo mobilnost svih struktura na najviši nivo, rekao je na sednici Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Stanko Terzić.

Nadležni iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije obišli su vodotokove na području Valjeva.  "Vodostaji reka su za sada u realnim nivoima, ali na pojedinim lokacijama ima problema u praćenju visine vodotokova, jer nisu sanirana oštećenja na pojedinim mernim stanicama", objavljeno je na sajtu grada Valjeva.

Jagodina: Kiša pada 16 sati bez prestanka

Načelnik Odeljenja Sektora za vanredne situacije za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić izjavio je večeras Tanjugu, da je kiša, koja sa slabijim i jačim intenzitetom, pada 16 sati bez prastanka, podigla nivo reka u ovom delu Srbije za 80 centimetara.

- I uz ovakav porast nivoa vode, reke su i dalje u koritima i nema ni jednog mesta, ni jednog domaćinstva koje je ugroženo ili kritično - rekao je Kušić.

- Članovi Sektora i Opštinskih Štabova za vanredne situacije su na terenu, na rekama obilaze kritična mesta i to su radili ceo dan i radiće i tokom noći. Oni su uočili na nekoliko mesta manje odrone zemlje i kamena koji mogu ugoziti učesnike u saobraćaju - rekao je Kušić.

Topola: Preventivno vanredno

Na području opštine Topola preventivno je proglašena vanredna situacija kako bi se lakše angažovala mehanizacija i preusmerili neki od manjih vodotokova.

Opština Topola zbog kiše, koja neprestano pada od sinoć i povećanja vodostaja na rekama i potocima, proglasila je vanrednu situaciju koja se odnosi na sedam sela na području te opštine - Natalinci, Šume, Kloka, Maskar, Rajkovac, Zagorica i Belosavci.

Loznica

Zbog kvara na hidrocentrali u Malom Zvorniku od 17.20 sati cela Loznica i polovina Malog Zvornika, kao i deo Zvornika s druge strane Drine ostali su bez električne energije. Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" saopštilo je večeras da su, zbog ispada 110 kilovoltnih dalekovoda između Hidro-elekratne (HE) "Zvornik" i Trafo-stanica (TS) Loznica i Osečina, bez struje ostali i Osečina, Krupanj i Ljubovija.

Šabac i Koceljevo: Izlivanje vodotokova

Na rekama u Srbiji tokom prepodneva nije bilo izlivanja, osim u Šapcu, a pripadnici Sektora za vanredne sitruacije intenzivno prate situaciju i preventivno dežuraju.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, džakovi sa peskom su spremni, građevinska operativa je u pripravnosti kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo izlivanje reka i kanala na području grada.

- Na tri punkta spremno je 100.000 džakova sa peskom, građevinska operativa je na raspolaganju. Za sada situacija nije alarmantna, vodni putevi su prohodni, rekao je Zelenović.

Zlatibor bez struje

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je "da je svuda mirno a da se situacija jako intenzivno prati".

Marić je naveo da je do problema jedino došlo na području Zlatibora gde je zbog padavina došlo do iskakanja električnih vodova, tako da je oko 2.000 domaćinstava bez struje, dodavši da su ekipe na terenu.

MUP je saopštio da su svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije u pripravnosti, a posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi.

Obrenovac: Teška mehanizacija na tri lokacije

Na području Obrenovca preduzete su sve preventivne mere zbog kiše i najavljenog podizanja nivoa reka, a nadležni apeluju na građane da ne paniče jer nema pretnje od poplava.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je Tanjugu da je na području te opštine, po nalogu "Beograd voda", na četiri lokacije iz preventivnih razloga raspoređeno 5.000 džakova sa peskom.

On je dodao i da je od gradskih vlasti dobijena pomoć u teškoj mehanizaciji koja je raspoređena na tri lokacije koje mogu da imaju probleme sa podzemnim vodama.

Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica: Sneg

Bez struje

U opštini Prijepolje zbog snežnih padavina u brdsko-planinskom predelu, gde je visina novog snega 30 do 40 centimetara, oko 600 potrošača u Aljinovićima, Gostunu, Stranjanima i još u nekim selima ostalo je bez struje, izjavio je Tanjugu zamenik predsednika opštine Dobro Lazarević.
"Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove", rekao je Lazarević.

Sneg nije izazvao probleme u saobraćaju i svi putevi u opštini Prijepolje su prohodni, a ekipe zimske službe raščišćavaju prilaze selima u brdsko-planinskom području, rekao je Lazarević.

U opštini Prijepolje došlo je do neznatnog povećanja vodostaja na Limu i Mileševki, ali se ne očekuju izlivanja tih reka, kazao je Tanjugu šef Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu Vehbija Muzurović.

Trenutno pada vlažan sneg koji se ne zadržava na kolovozima, a snabdevanje vodom, strujom i toplotnom energijom je uredno, istakao je on i dodao da su, zbog najava RHMZ, sve ekipe u pripravnosti.

Na području opštine Nova Varoš trenutno pada vlažan sneg koji je dostigao visinu 15 santimetara, a svi opšstinski putevi su prohodni, potvrdio je Tanjugu direktor Direkcije za izgradnju, Miroljub Šaponjić.

Zbog snega koji neprekidno pada više od 12 sati na Pešteru, nadležni u opštini Sjenica danas su u punoj pripravnosti, svi glavni putevi su prohodni dok problema ima sa prilazima do udaljenijih zaselaka.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin rekao je da struje i vode ima na svim područjima te opštine, a da se situacija neprestalno prati, jer sneg i dalje pada. On je rekao da debljina sneznog pokrivača, po podacima sa terena, iznosi tridesetak santimetara, a da su i lokalne saobraćajnice do centara mesnih zajednica prohodne.

Zlatibor: Bez struje

Vlažan i težak sneg koji od noćas pada u Zlatiborskom okrugu izazvao je kvarove na dalekovodima, usled čega je 2.600 potrošača od jutros bez struje, rečeno je Tanjugu u Elektrodistribuciji Užice.

"Trenutno bez struje je 1.600 potrošača u opštini Čajetina u mestima Ljubiš, Vodice i Semegnjevo, u Prijepolju struju nema 600 potrošača, Novoj Varoši 300 i 100 potrošača u opštini Bajina Bašta. Ekipe su na terenu i kvarovi se otklanjaju. Do kraja dana struju će dobiti svi potrošači", rekao je Tanjugu rukovodilac Sektora za upravljanje Ogranka ED Užice Dušan Šunjevarić.

Priboj: U mraku

Bez struje zbog pokidanih dalekovoda ostalo je i 1.500 domaćinstava u Priboju i to u selima Krajčinovići, Bučje, Krnjača i Sastavci, rekao je Tanjugu predsednik te opštine Lazar Rvović.

Rvović je rekao da su ekipe Elektrodistribucije na terenu i pokušavaju da otklone kvar.

Upozorenje za ove reke:

Na više reka u Srbiji danas i sutra prognoziran je porast vodostaja, mestimično i sa prevezilažanjem redovne granice od poplava.

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će danas i sutra "prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogućnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava".

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će sutra "dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava", naveo je RHMZ u upozorenju na sajtu.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaj će danas i sutra "prevazići upozoravajući nivo, a tada će i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama "vodostaj dostići upozoravajući nivo".

2022 © - Vesti online