Subota 24.04.2010.
09:21
Tanjug

Nova isključenja predajnika na Kosmetu

U Štrpcu demoliran i predajnik regionalne televizije i radija "Herc"
 

U prekidu je i fiksna telefonija, tako da su srpska sela u tom delu Kosova i Metohije komunikacijski odsečena jedna od drugih, čime na jačini dobijaju tvrdnje srpskih zvaničnika da je na delu priprema proterivanja preostalih Srba sa Kosmeta.

U Štrpcu su monteri, uz jake snage policije, demolirali i predajnik regionalne televizije i radija "Herc", koji emituju program na srpskom jeziku. U toj opštini živi oko 12.000 Srba.

Akcija montera kosovskog Telekoma, uz podršku policije u Štrpcu, izvedena je oko 6.30 sati, rekao je Tanjugu direktor TV "Herc" Bojan Mladenović.

On je kazao da nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega je uništen i predajnik TV i radija "Herc", dodajući da su radnici presekli kablove, nasilno otvorili kontejner sa opremom i uništili sve što su mogli. Mreža 063 u Štrpcu je u funkciji.

Nastavak isključenja i demoliranja predajnika srpskih mobilnih operatera je najavljeno juče iz kosovske Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT). Tokom jučerašneg dana na Kosovu je isključeno 14 stanica mobilne telefonije 064 i 063 mreže, a za danas je najavljeno isključene 10 preostalih stanica. U RAT-u su kazali da su odluku o isključivanju doneli zato što srpski operateri rade ilegalno na Kosovu.

Zbog prestanka mobilne mreže 064 i 063 u srpskim sredinama centralnog Kosova i drugim delovima pokrajine u blokadi su službe hitne medicinske pomoći, jer ne mogu da prime pozive pacijenata niti da stupe u kontakt sa ambulantama i bolnicama. Pacijenti mogu da dobiju pomoć hitne medicinske službe samo oko dođu direktno u Domove zdravlja i ustanove hitne pomoći.

U blokadi su i druge službe koje ovdašnjim Srbima pomažu u svakodnevnom životu, a internet signal nije prekinut.

2024 © - Vesti online