Subota 24.04.2010.
09:01

Puljić: Teško katolicima u BiH

Upozorava: Nadbiskup sarajevski kardinal Vinko Puljić
 

"Postoji mnoštvo šikaniranja, na primer prilikom izgradnje jedne crkve", naveo je Puljić u intervjuu austrijskom crkvenom listu "Der Zontag" i apelovao na pomoć kako bi BiH postala punopravna članica EU pre nego što je planirano.

On je ocenio da bi prijem BiH u Evropsku uniju 2020. gorine bio prekasan, navodeći da je veliki broj katolika pobegao u inostranstvo, što "slabi dodatno onaj mali broj koji je ostao".

Kardinal Puljć je kazao da muslimani, koji predstavljaju većinu u zemlji, imaju prednost prilikom dobijanja radnih mesta ili izdavanja dozvola.

Crkvi je potrebna pomoć kako bi investirala na licu mesta i ohrabrila ljude kako bi ostali i ne bi se iselili u zemlje EU, upozorio je Puljić i dodao da je problem što je Dejton "stvorio jednu državu koja u stvari ne postoji, a nama je nešto nametnuto što mi nismo".

Kada je reč piopisu planiranom popisu za iduću godinu, na kojem neće biti reči o verskoj i nacionalnoj pripadnosti, Puljić je rekao da je takva odluka doneta kako se "etnička čišćenja ne bi predočila javnosti".

2024 © - Vesti online