Sreda 04.03.2015.
15:16
Vestionline

Izraelski vojnici pustili pse na palestinskog dečaka

youtube.com
Dva psa rastrzala dečaka pred vojnicima

Na snimku, koji mnogi smatraju veoma stresnom, vidi se 16-godišnji Hamzeh Abu Hašem kako se trese od šoka, vrišti i zapomaže dok mu psi grizu odeću. Izraelski vojnici ga drže, a jedan se čuje kako govori "jofti", što znači "dobar". Prema prevodu izraelskih novina Harec, vojnik u pozadini pita "Ko je kukavica?".

Otac napadnutog dečaka rekao je za Harec da je njegov sin uhapšen 23. decembra prošle godine zbog bacanja kamenja i da je primljen u bolnicu zbog ugriza pasa pre nego što je premešten u zatvor, gde se i dalje nalazi.

- Njegova majka i ja smo pogledali video i nismo mogli da verujemo šta vidimo. Moja supruga se umalo onesvestila. Ne znam da da postoje majka i otac na ovom svetu koji bi bili ravnodušni na ovakve prizore. Veoma nas je pogodilo, posebno činjenica da je dečak bio bespomoćan, a vojnici su ga ismevali - rekao je otac.

Izraelsko ministarstvo odbrane, koje je pokrenulo internu istragu, kaže da će biti preduzeti određeni koraci kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti. Iz izraelske grupe boraca za ljudska prava kažu da je snimak primer standardne vojne prakse.

- Vojnici puste pse s lanca da love grupu civila. Psi ih uhvate zubima i oni ne mogu da pobegnu i drže ih sve dok ne dožu vojnici. U nekim slučajevima koje smo zabeležili, psi odbijaju da puste osobu pa vojnici moraju da upotrebe elektrošoker kako bi ih odvojili. Takođe, vojnici na kacigama imaju kamere, pa je snimljeni video bio dostupan i komandantima.

2024 © - Vesti online