Utorak 03.03.2015.
21:27
n1.com

Novi preokret: Esmark zainteresovan da upravlja Železarom

Tanjug
Novi obrt u "slučaju Železara" na pomolu

Kako se navodi, predstavnici kompanije Esmark i njen prvi čovek Džejms Bušar veruju da ce uprkos nedavnom neslaganju sa Vladom Srbije oko restrukturiranja i vraćanja u život ŽŽelezare Smederevo, biznis plan i profesionalni tim menadžera pružžiti najbolju budućnost za Železaru.

"Ostajemo posvećeni onome što smo naveli proššlog meseca u pregovorima, napravljen je korak napred sa Srbijom i našš tim menadžžera je spreman da uđe u ŽŽelezaru kako bi je ožživeo", navodi se u saopšštenju Esmarka.

Kako prenosi RTS, cilj te kompanije je da čeličanu privatizuje do juna 2016.

Pregovori Vlade Srbije s "Esmarkom" o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani jer je, kako je objašnjeno, ponuda te kompanije bila neprihvatljiva - nije bilo garancija da će proizvodnja biti nastavljena u određenom periodu i da će biti očuvana zaposlenost.

Po odluci Vlade raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmeta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije, a u slučaju da i taj tender ne bude uspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima zainteresovanih kompanija za menadžment smederevske Železare, i da su u pitanju četiri kompanije.

Da je Železara moja, potpisao bih ugovor o prodaji čeličane Esmarku, rekao je ranije ministar finansija Dušan Vujović, ali i istakao da bi pritom nastavio da radi monitoring kao što je bilo dogovoreno.

2024 © - Vesti online