Utorak 03.03.2015.
20:12
Tanjug

"SAD će se agresivno suprotstaviti širenju Irana"

Beta/AP/C.K.
Vašington neće zatvarati oči pred politikom Irana

Ova najava jednog zvaničnika usledila je nakon kontroverznog obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Kongresu SAD, u cilju da istakne iranske ekspanzionističke nade, kao jedan od razloga da se zaustave nuklearni progovori, preneo je AFP.
 

Prvi diplomata SAD Džon Keri otputovaće u Saudijsku Arabiju sutra da uveri saveznike SAD u Zalivu da sporazum s Iranom neće značiti da Vasington žmuri i ne primećuje regionalne ambicije Islamske Republike.

- Bez obzira šta da se desi u nuklearnoj fajli, nastavićemo da se suprotstavljamo agresivno iranskoj ekspanziji u regionu i iranskoj agresivnosti u regionu - rekao je zvaničnik.

Šiitski Iran se osuđuje, a pomoć sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, za podršku huti šiitskim pobunjenicima, koji su osvojili glavni grad Jemena i za pokušaj uticaja na iračke lidere.

 -Ne možete videti iz nuklearnih programa nikakvu odluku u kom pravcu bi mogli ići odnosi SAD s Iranom u budućnosti - rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima i dodao da Vašington sarađuje blisko sa svojim većinom sunitskim saveznicima u Zalivu kako bi pomogao da ojača njihova bezbednost i sposobnosti da se brane njihovi interesi.

- Očito zemlje Zalva posmatraju pregovore vrlo pažljivo, one imaju legitimni razlog da žele da razumeju bolje šta pokušavamo da postignemo - rekao je on, ali je naglasio:

- To neće izmeniti ni jedan drugi aspekt našem pristupu Iranu -

2024 © - Vesti online