Utorak 03.03.2015.
15:28
blic.rs

Kirbi: Vi najviše izvozite mlade ljude!

Tanjug
Majkl Kirbi na ekonomskom forumu na Kopaoniku

- Čini mi se da vi najviše izvozite mlade ljude. Treba da nađete način da ih zadržite, a da drugu robu izvozite što više. Sada se dešavaju važni pregovori o proširenju, a teško je ne primetiti da Srbija nema dobre autoputeve i to vas sprečava da imate veći izvoz. Jedna od dobrih stvari jeste da je "Er Srbija" ostvarila profit od 2,7 miliona evra - rekao je Kirbi na panelu.

Govoreći o fiskalnoj konsolidaiji, Kirbi je rekao da su u SAD preduzeti koraci da se smanji budžetski deficit, i da su oni uticali na povećanje prihoda kroz blago povećanje poreza. To, kako je naveo, treba da važi kako i za Grčku, tako i za EU.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi poručio je da je celom svetu potrebno da Rusija i SAD imaju dobre odnose, a da zbog toga što to nije tako, Evropa plaća ekonomske posledice svega toga.

Komentarišući krizu u Ukrajini, Kirbi je rekao da je Rusija napravila veliku grešku kada je pripojila svog suseda i "podgrejala građanski rat u istočnom delu Ukrajine".

Deo problema u Ukrajini je to što ekonomske reforme nisu sprovedene na efikasan način i to što se energetska zavisnost nije ispratila na ogdgovarajući način, naveo je Kirbi i objasnio da u SAD potrošnja energije opada i da je to zbog toga što su delom građani shvatili da moraju da smanje korišćenje prevoznih sredstava koja troše dosta energenata.

- Srbija ima potencija po pitanju očuvanja energije i nije dobro da vam sve zavisi od jednog mesta - podvukao je Kirbi.

2024 © - Vesti online