Utorak 03.03.2015.
17:51
Tanjug

Aleksandar ide u 8. razred, a slika kao veliki

youtube.com
Aleksandar ispred svoje slike devojke sa belim psom

Prvi njegov rad bila je pejzažna slika, kada je nacrtao kućicu u čijoj su pozadini brda.

- Počeo sam u septembru 2008. godine kada sam se upisao u jednu školu slikanja u Malom Zvorniku, gde sam tada živeo. Crtao sam i slikao, i što sam više učio, postajao sam sve bolji - kaže mladi umetnik.

Aleksandar ima 14 godina i već ima prvu samostalnu izložbu slika, otvorenu u odeljenju kragujevačke narodne biblioteke "Vuk Karadzić" u naselju Stara radnička kolonija. Izloženo je oko 30 pejzaža i slika mrtve prirode rađenih akrilnim bojama, crteža nastalih olovkom i grafika.

- Težim ka hiperrealizmu, da li ću uspeti videćemo. Nadam se da hoću - kaže mladi umetnik i dodaje da bi voleo da nauči da slika portrete, koje, priznaje, još ne zna.

Želja mu je, dodaje, da jednoga dana završi likovnu akademiju i da bude univerzitetski profesor.

Zbog izuzetnog talenta, Aleksandar časove likovne kulture, u osmom razredu osnovne škole "Jovan Popović" u Kragujevcu, pohađa po posebnom programu za nadarenu decu. Nastavnica likovne kulture u toj školi Slavica Đorđević kaže da je zadovolsjtvo imati takvog učenika i ocenila da se takav talenat retko sreće.

- Njegov talenat je zaista neverovatan. Ko god je došao na ovu izložbu, nije mogao da poveruje da je ove slike radilo dete - kaže Đorđević i dodaje da je Aleksandar skroman, da se ne nameće, kao i da je omiljen među svojim vršnjacima.

Naglašavajući da je tokom tri decenije pedagoškog iskustva, imala samo dva učenika posebno nadarena za slikanje, Đorđević kaže da sa Aleksandrom radi po posebnom programu.

- Sa njima radim tehniku crtanja, koja nije predviđena za ostale, kako bi mogao brže da napreduje - rekla je Đorđević.

Aleksandar je, pre dve godine, osvjio i specijalnu nagradu spomen-muzeja "21.oktobar" na likovnom konkursu na temu "Dosta su svetu jedne Šumarice". U Kragujevac je došao prošle godine, sa ocem Rajkom i majkom Željkom, koji su 90-ih godina prošloga veka izbegli iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

2024 © - Vesti online