Utorak 03.03.2015.
11:19
Tanjug, Srna

Nove žrtve u Ukrajini: Toliko o primirju

Tanjug/AP
Prorusi i Ukrajinci okrivljuju jedni druge za nepoštovanje primirje, a poenta je da ga NIKO ne poštuje

Pogibija vojnika ukazuje na krhkost primirja koje je pre dve nedelje zaključeno između Kijeva i vođa proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i koje je imalo za cilj da okonča sukob u kojem je do sada stradalo 6.000 ljudi.

Vojni izvor, koji je želeo da ostane anoniman, nije izneo dodatne detalje, a potparol vojske rekao je u ranijoj izjavi da su proruske snage juče granatirale ukrajinske pozicije 22 puta.

Evropa i SAD su izrazile nadu da bi sporazum koji je dogovoren u Minsku prošlog meseca mogao da doprinese smanjivanju tenzija u konfliktu koji je doveo do toga da veze između Rusije i Zapada budu na najnižem nivou jos od vremena Hladnog rata.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike saopštilo je da su ukrajinske snage tokom protekle noći osam puta prekršile dogovoreni prekid vatre.

- Osam granatiranja zableženo je tokom noći. Predgrađe Donjecka i naselje Paski bili su na meti minobacačkih napada - navodi se u saopštenju, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Nema podataka o žrtvama ili uništenju.

Ukrajina i proruske snage svakodnevno se međusobno optužuju za oružane napade koji, kako ocenjuje Rojters, usporavaju primenu mirovnog ugovora iz Minska, koji predviđa i povlačenje teške artiljerije.

Proruske snage pozvale su novinare da posvedoče da je oružje uklonjeno sa linije fronta, ali Organizacija za evropsku bezbednost i saranju (OEBS) navodi da ne može da potvrdi da je oružje povučeno zato što im nije dozvoljen prištup mestu na koje je oružje premešteno.

2024 © - Vesti online