Utorak 03.03.2015.
10:50
Tanjug

Stručnjaci: Nedopustivo je i neodgovorno odbijanje vakcinisanja!

Reuters
Niko ne može da garantuje za eventualne kontraindikacije: "Šta je danas potpuno bezbedno?"

Infektolog Dragan Delić naveo je da jedan od problema zbog kojih se u javnosti pojavio negativan stav prema vakcinama, leži u tome što "o stručnim stvarima raspravljaju laici, koji su najglasniji dok struka ćuti", što je kako je dodao neprihvatljivo.

- Vakcinacija je nauka... Hajde da pokrenemo debatu o tome da li da tenkovsku brigadu smestimo u Kragujevcu ili u Zaječaru... veoma je opasno kad o stručim, naučnim stvarima struka ćuti, a govore laici - istakao je Delić na tribini "Značaj vakcinacije za zdravstvenu zaštitu u Srbiji".

Prema njegovim rečima, pogrešno je uverenje da su infektivne bolesti bezopasne, zbog čega neki odustaju od vakcinacije, jer se one mogu javiti i u ozbiljnim oblicima i ponekad izazvati smrtni ishod. On je odbijanje vakcinacije nazvao neodgovornim, navodeći da se u vreme epidemije gripa A H1N1 dešavalo da neko grip "preleži na nogama", ali da su članovi njegove porodice imali ozbiljne komplikacije.

- Tada je umrla 161 osoba, od njih 10 trudnica, koje bi danas bile žive. Ne smemo se ponašati neodgovorno, moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima - dodao je Delić i istakao da je nedopustivo da roditelji od pedijatara traže potpise kojima bi garantovali da deca posle vakcinacije neće imati kontraindikacije, što je nemoguće "jer bi to moglo da se traži za bilo koji lek".

- Nema potpune bezbednosti, ali šta je danas potpuno bezbedno - zapitao se Delić.

I Zakon vas obavezuje

Epidemiolog Goranka Lončarević podsetila je da je u Srbiji vakcinacija obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da postoji Pravilnik o imunizaciji u kom su navedene zarazne bolesti za koje je potrebna imunizacija.

Srbija, kako je rekla, ima dugu tradiciju vakcinacije i danas je cilj održati visok nivo vakcinacije u zemlji.

- Edukacija javnosti, sprovođenje kampanja o imunizaciji, unapređenje nadzora, uvođenje elektronskog imunizacionog registra, uključivaj eprimarnog zdravstvenog sektora u problem i njegova podrška sve to je neophodno da bi se održao visok nivo vakcinacije - rekla je

Govoreći o kontraindikacijama, pedijatar Srđan Pašić rekao je da one svakako postoje, ali da se retko događaju, te da je odustajanje roditelja od vakcinacije dece pogrešno, jer je u javnosti stvorena pogrešna slika da su neželjena dejstva česta.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović istakao je da vakcinacija predstavlja pravo na zdravlje, koje je svakom detetu garantovano Konvencijom UN o pravima deteta i dodao da ona pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti te je u tom smilslu i ekonomski najiplativija i najdragocenija za zdravlje deteta.

I pedijatri iz nekoliko prestoničkih domova zdravlja preneli su iskustva koja su imali sa roditeljima u poslednje vreme, navodeći da sve češće roditelji odbijaju vakcinu tvrdeći da je bolje da deca sama razviju otpornost i tako  izbegnu rizik od neželjenih dejstava vakcina.

Saglasili su se i u oceni da je najvažnija edukacija roditelja, koji često "ne poznaju osnovne principe vakcinacije i vakcina, kao i njihovih korisnih efekata, uz potenciranje često izmišljenih nuspojava, dodajući da su roditelji često u zabludi da  je većina bolesti iskorenjena, pa decu ne treba ni vakcinisati.

2024 © - Vesti online