Ponedeljak 02.03.2015.
19:56
sputniknews

Amerika razmatra zamenu za Porošenka

Reuters
Ne piše mu se dobro u skorijoj budućnosti: Petro Porošenko

- Porošenko nije snažan lider koji je u stanju da realizuje sopstvenu strategiju - kazao je Koen u emisiji američkog pisca i radijskog voditelja Džona Bačelora.

Prema njegovim rečima, Porošenko je u mnogim ključnim pitanjima primoran da se orijentiše ka mišljenjima drugih, kako u zemlji, tako i u i inostranstvu.

 -Situacija u Debaljcevu i pregovori "Normandijske četvorke" u Minsku pokazali su da ukrajinski predsednik ne vlada u potpunosti situacijom u zemlji - smatra Koen.

Prema njegovim rečima Porošenko nije uspeo da reši "Debaljcevski džep“, koji je bio jedna od glavnih tema sastanka predsednika Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, bez obzira na to što je više puta napuštao salu za sednice radi telefonskih razgovora.

- On je odbio je da prihvati uslove po kojima bi stotine opkoljenih vojnika mogle da napuste Debaljcevo, ostavivši tamo teško naoružanje što je dovelo do ogromnog broja žrtava (precizne podatke Kijev i dalje krije), kao i do gubitka skoro sve vojne tehnike koja se tamo nalazila“, podseća istoričar.

Na kraju je, kaže Koen, bio usvojen dokument čije uslove je ukrajinski predsednik trebalo da ispuni u Kijevu, ali nije isključeno da on ne može to da učini iz političkih razloga.

Koen smatra i da mnoge ultranacionalističke snage koje su dospele na vlast posle izbora kategorički ne pristaju na pregovore sa ustanicima.

- Tako je radikalna organizacija Desni sektor odmah izjavila da se zalaže protiv režima prekida vatre, a lideri dobrovoljačkih bataljona takođe osporavaju odluke vlasti u Kijevu - kaže Koen.

Jacenjuk po ukusu Amerike

Reuters
Po voljiameričke administracije: Arsenij Jacenjuk

Politička situacija u Kijevu je, prema njegovim rečima, krajnje opasna jer Porošenko pokušava da predstavi situaciju sa Debaljcevom kao pobedu, iako svi znaju šta se zapravo desilo.

 -Ne može se tačno reći da Porošenku preti „fašistički prevrat“, mada nastala situacija sa radikalima, od kojih je deo zauzeo državne dužnosti, treba da zabrine ne samo ukrajinske vlasti, već i SAD i EU - ističe Stiven Koen.

Prema njegovom mišljenju, najizvesniji kandidat za dužnost lidera ukrajinske države je aktuelni premijer Arsenij Jacenjuk.

Još počekom 2014. godine pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland u telefonskom razgovoru je izjavila da je on prema mišljenju Stejt departmenta, odgovarajući kandidat za neku visoku dužnost.

Najverovatnije, smatra Koen, Vašington će i dalje podržavati Jacenjuka, pošto smatra da se on razume u ekonomiju, i želi da izgradi zid oko Ukrajine, kako bi je „zaštitio“ od Rusije, smatra istoričar.

2024 © - Vesti online