Ponedeljak 02.03.2015.
18:32
Tanjug

Nemačka: Cipras je "napravio faul"

Reuters/A. K.
Eu pokušava da spusti loptu posle Ciprasovih napada na Španiju i Portugal

Predstavnik ministra finansija Nemačke Volfganga Šojblea, Martin Jeger, rekao je da je Cipras prekršio osnovna pravila u odnosima izmedu 19 članica Evrozone.

- Povodom komentara ovog vikenda u Atini, vezanih za Španiju i Portugal, mogu da kažem da prema evropskim standardima oni predstavljaju veoma neuobičajen faul, rečeno fudbalskim žargonom. To se ne radi u Evrogrupi. Tako se ne rade stvari - rekao je Jeger.

Evropska unija saopštila je da pokušava da posreduje u tinjajućem sporu između Grčke i njenih partnera u evrozoni - Španije i Portugal, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras optužio te dve zemlje da remete pregovore Grčke sa Briselom o produženju finansijske pomoći.

- Govorimo o svim uključenim učesnicima, kako bi se obezbedilo jedinstvo među državama EU, posebno svih država EU članica Evrozone - rekla je predstavnica Evropske komisije Mina Andrejeva na redovnoj konferenciji za novinare.

Madrid i Lisabon su, kako je ona rekla, uložili zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji zbog komentara Ciprasa koji je pritisak Španije i Portugal tokom pregovora o četvoromesečnom produženju paketa pomoći Grčkoj.

 -Ističemo značajnu posredničku ulogu Komisije u tom procesu, što znači da podižemo mostove i dovodimo sve strane zajedno - rekla je ona.

Cipras je u subotu optužio Španiju i Portugal da predvode konzervativnu zaveru u rušenju njegove levičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

Cipras je, takođe, odbacio kritike da je Atina izvela odstupanje kako bi osigurala finansijsku pomoć od Evrozone, preneo je Rojters.

2024 © - Vesti online