Petak 23.04.2010.
17:05 >> 18:45h
Tanjug

Kasacioni sud osudio neovlašćeno prisluškivanje

Kasacioni sud


Prema stavu suda, nedodupsativa je i svaka javna upotreba snimka tog razgovora do koga se došlo suprotno Ustavu i zakonu.


"Ovakvi postupci predstavljaju pokušaj zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe", ističe se u saopštenju suda, dostavljenom Tanjugu.


Povodom reakcija na odbacivanje optužnice protiv navijača Partizana za ugrožavanje bezbednosti novinarke TV B92 Brankice Stanković, Vrhovni kasacioni sud, kao najviši sud u državi, ukazao je da je nedozvoljena svaka javna i unapred izrečena ocena nepravnosnažne sudske odluke.

Osuda Društva sudija Srbije

 

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da se protivi svakom protivzakonitom prikupljanju i upotrebi podataka i osuđuje postupak snimanje razgovora sa predsednicom Visokog saveta sudstva Natom Mesarović.


Kao što se protivilo protivzakonitom prikupljanju i zloupotrebi podataka o ličnosti u postupku reizbora sudija, Društvo sudija Srbije ocenjuje da je i u ovom slučaju povređeno pravo na zaštitu podataka o ličnosti.


Na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke nedavno je emitovan snimak razgovora Nate Mesarović i bivšeg v.d. generalnog sekretara Predsedništva Srbije Vladimira Cvijana.


Nedopustivo je i podnošenje zahteva za preispitivanje rada sudije zbog izraženog mišljenja prilikom donošenja te odluke, navodi se u saospstenju i dodaje da posebno zabrinjava što to čine predstavnici izvršne vlasti.

2024 © - Vesti online