Ponedeljak 02.03.2015.
16:36
Tanjug

"Grčki parlament neće glasati o produženju programa pomoći"

Reuters
Gabrijel Sakelaridis: Održaćemo raspravu

- Vlada je odlučila da u parlamentu ne ratifikuje ovaj sporazum, jer je to samo produženje kreditnog aranžmana, a mi ne želimo da dajemo poseban značaj tom dokumentu, izjavio je Sakelaridis za grčki radio "Real FM".

Umesto glasanja o sporazumu, vlada u Atini će, prema njegovim rečima, održati otvorenu i transparentnu raspravu u parlamentu.

Evropski sporazum o produženju programa pomoći Grčkoj izazvao je podele unutar vladajuće levičarske stranke Sirize, zbog toga što je premijer Aleksis Cipras zarad produžetka pomoći pristao na nastavak nadzora revizora Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (koje sada grčka vlada zove "institucijama" a ne kao ranije "trojka").

Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, prošle nedelje je izglasao četvoromesečno produženje programa pomoći Atini, postavši tako jedini evropski parlament koji se izjasnio o tom pitanju.

Prema tom sporazumu o produženju pomoći, koji su ministri finansija evrozone postigli 20. februara, zvanična Atina ima rok do kraja aprila kako bi dostavila alternativni plan reformi.

2024 © - Vesti online