Utorak 03.03.2015.
00:11
S. M. Tomić - Vesti

Ostrvo kao mravinjak

youtube.com/comentaYT
Ovo je najnaseljenije ostrvo na svetu: Veliko je koliko i fudbalsko igralište i ima 130 stanovnika

Ipak, mesta se našlo i za pet barova, kozmetički salon, apoteku i bordel. Većina stanovnika su ribari i trgovci ribom koji žive od bogatstva najvećeg tropskog jezera na svetu.

Ovo kamenito ostrvo je bilo nenaseljeno sve do 1991. godine, kad su se ovde naselila dva kenijska ribara. S druge strane, ugandski ribar Josip Nzbuga tvrdi da je on bio prvi došljak na ostrvu 2004. godine i da je ovde pronašao samo napuštenu kuću.

Uglavnom, ovde je uskoro vrvilo od ribara jer se pročulo da su vode pored ostrva bogate smuđem, a pred Keniju i Ugandu postavilo se pitanje čije je ostrvo. Iako se po službenim dokumentima i kartama od 1926. vodilo kao kenijsko, ovde je 2004. upala ugandska pomorska policija, razapela šatore i razvila ugandsku zastavu.

Nastali su diplomatski pregovori koje su razrešili stručnjaci. Utvrđeno je da je za 500 m ostrvo u granicama Kenije. Sporazum je postignut 2009. godine, dopušteno je svim ribarima da ovde nastave da žive, a Uganda je povukla sa ostrva svojih 48 policajaca.

Vode oko ostrva su toliko bogate ribom da svakog jutra 100 brodića prevozi tone ulova do luka gde se pakuje i izvozi u Evropsku uniju.

2024 © - Vesti online