Ponedeljak 02.03.2015.
11:50 >> 13:31h
Tanjug

Joca Amsterdam oslobođen optužbi za ubistvo Pukanića

desperateexes.com
Pravosnažna presuda za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića (Foto: Ilustracija)

Presuda u odnosu na Milenka Kuzmanovića koji se tereti za pomaganje je ukinuta i vraćena Speciajnom sudu na povono suđenje, saopštio je Apelacioni sud.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud doneo pravilan zaključak da tužilac sudu nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je Jocić u prvoj polovini 2008. godine na teritoriji Republike Srbije organizovao kriminalnu grupu.

Nema dokaza ni da su pripadnici postali Milovanović i Kuzmanović, kao i zagrebčani Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, i tako organizovani izvršili ubistvo Pukanića.

Jocić se nalazi na izdržavanju druge zatvorske kazne od 15 godina, na koju je osuđen zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

Jocić ima pravo na odštetu zbog neosnovanog pritvora

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam ima pravo da traži od države odštetu zbog neosnovanog pritvora u kojem je proveo tri godine i osam meseci.

Prema zakonu ne može se uračunavati vreme provedeno u pritvoru u jednom krivičnom postupku u kaznu zatvora koja je izrečena za drugo krivično delo, kao što je to slučaj sa Jocićem koji je osuđen na 15 godna zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine i nalazi se na izdržavanju kazne.

Jocić je bio uhapšen 28. aprila 2009. godine zbog sumnje da je organizovao ubistvo Pukanića i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godne kada mu je pritvor ukinut. Tada je iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu prebačen u požarevački zatvor na izdržavanje kazne zbog Marjanovića na koju je u međuvremenu bio pravosnažno osuđen. On je zbog tog slučaja bio izručen Srbiji 2006. godine iz Holandije i u pritvoru je proveo dva meseca nakon čega je uz jemstvo od 300.000 evra pušten da se brani sa slobode.

Opštom amnestijom koju je dala država, novembra 2013. godine Jociću je pravosnažna kazna od 15 godina zatvora po sili zakona umanjena za jednu četvrtinu, tako da je praktično kažnjen na nešto više od 11 godina zatvora.

Naš krivični zakon ne poznaje uračunavanje neosnovanog pritvora u pravosnažnu kaznu zatvora za drugo krivično delo, mada hipotetički okrivljeni ima pravo da to traži od suda.

Ukoliko mu sud to ne odobri, država će Jociću morati da plati višemilionsku odštetu za tri godine i osam meseci neosnovanog boravka u pritvoru.

2024 © - Vesti online